Sute de mii de drepturi ale copilului, încălcate în ultimii 18 ani
Între anii 2005 – 2022, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a identificat sute de mii de drepturi ale copilului încălcate. Concret, au fost înregistrate 315.000 de încălcări grave în timpul conflictelor, ceea ce arată că impactul războiului și al conflictelor este unul devastator pentru copii.
UNICEF a prezentat în cadrul Conferinței de la Oslo privind protecția copiilor în conflictele armate date referitoare la încălcarea drepturilor. De la începutul monitorizării, din 2005, ONU a verificat încălcările grave comise de părțile implicate în conflicte în peste 30 de situații de conflict din Africa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină. Printre ele se numără:
Peste 120.000 de copii uciși sau mutilați;
Cel puțin 105.000 de copii recrutați sau folosiți de forțele armate sau de grupurile armate;
Peste 32.500 de copii răpiți;
Peste 16.000 de copii supuși violenței sexuale.
În același timp, ONU a verificat peste 16.000 de atacuri asupra școlilor și spitalelor. Și peste 22.000 de cazuri de interzicere a accesului umanitar pentru copii. Acestea sunt doar cazurile care au fost verificate, însă este posibil ca numărul real de victime să fie mult mai mare. De asemenea, milioane de copii au fost strămutați din casele și comunitățile lor, și-au pierdut prietenii sau rudele sau au fost separați de părinți sau de cei care îi îngrijesc.
Copiii nu trebuie să plătească prețul războaielor
Catherine Russel, director executiv al UNICEF, e de părere că cei mici nu trebuie să plătească prețul războaielor adulților. An de an organizația prezintă situațiile delicate în care se regăsesc copiii. „Orice război este, în cele din urmă, un război împotriva copiilor. Expunerea la conflict are efecte catastrofale, care schimbă viețile copiilor. Deși știm ce trebuie făcut pentru a proteja copiii de război, eforturile lumii nu sunt suficiente. An de an, ONU documentează modurile sângeroase, tragice și mult prea previzibile în care viețile copiilor sunt distruse. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că copiii nu plătesc prețul pentru războaiele adulților. Și să luăm măsurile curajoase și concrete necesare pentru a îmbunătăți protecția unora dintre cei mai vulnerabili copii din lume”, a declarat Catherine Russel.
UNICEF a sprijinit îngrijirea și protecția a milioane de copii afectați în situații de conflict. Cu ocazia reunirii de la Oslo a liderilor, organizația face apel la guverne să își ia noi angajamente ambițioase pentru:
a susține și pune în aplicare legile și normele internaționale deja în vigoare pentru a proteja copiii în război;
a-i trage la răspundere pentru faptele lor pe autorii încălcărilor drepturilor copiilor;
a crește resursele critice de finanțare a protecției copiilor în timpul conflictelor la scara și cu viteza necesare, în conformitate cu nevoile în creștere.
Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la toți copiii în nevoie, în special la cei mai vulnerabili. Serviciile de protecție a copiilor trebuie să se bazeze pe sistemele și structurile comunitare existente și să susțină drepturile copiilor, participarea și interesul lor superior. Programele și acțiunile de advocacy în aceste contexte trebuie să pună consecvent copiii și protecția lor în centrul acțiunii umanitare”, a mai declarat Catherine Russel.