Vapatul este tot mai prezent în rândul adolescenților. Ce efecte are asupra corpului nostru
Vapatul este tot mai prezent în rândul adolescenților din România și din Europa. Această activitate nu doar că dă dependență, dar poate avea efecte devastatoare asupra corpului nostru.
Vapatul este, în ultimul timp, tot mai prezent în rândul adolescenților din România și din Europa. Acest lucru nu este surprinzător în contextul în care țigările electronice de unică folosință au devenit tot mai accesibile, ele putând fi achiziționate inclusiv prin serviciile de curierat.
Țigările electronice sunt un real pericol pentru adolescenți. Lichidul din dispozitive conține nicotină care dă dependență. De asemenea, ea afectează și starea de spirit, atenția, învățarea, concentrarea și memoria, precum și dezvoltarea creierului în rândul adolescenților.
Un întreg scandal pe această temă a luat naștere recent în Marea Britanie. Un studiu realizat de organizația Action on Smoking and Health (ASH) a scos la iveală faptul că vaparea s-a dublat în rândul tinerilor cu vârsta între 11 și 17 ani în ultimii doi ani. Procentajul de tineri fumători a crescut de la 4% în 2020 la 7% în 2022. Chiar și numărul de copii ce recunosc că fumează a crescut de la 14% la 16%.
Aspectul colorat joacă un rol cheie
Experții sunt de părere că aspectul drăguț și colorat joacă un rol cheie în creșterea utilizării vapelor în rândul tinerilor. Un studiu condus de University College London a descoperit că reclamele pentru țigările electrice au fost observate în principal de tinerii nefumători, nu de adulții ce fumează.
În România, o astfel de țigaretă electronică costă până la 60 de lei. Ca și cantitate de nicotină, ea este echivalentul unui pachet de țigări. Fiind micuță și portabilă, țigareta de unică folosință poate fi transportată cu ușurință de către elevi în ghiozdane. În unele cazuri, astfel de dispozitive pot fi reumplute cu lichid pentru a putea fi reutilizate.
Un alt studiu a scos la iveală faptul că tinerii ce folosesc țigări electrice au o șansă de două ori mai mare să sufere de tuse cronică. De asemenea, vapatul afectează grav funcționalitatea plămânilor. În Coreea de Sud, cercetătorii au dovedit că această activitate cauzează probleme la gingii.