Câte dulciuri consumă copiii din România. Statisticile sunt interesante
Un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research a scos la iveală câte dulciuri consumă copiii din România. Cercetarea a avut ca scop evaluarea stilului de viață al copiilor și adolescenților din țară, fiind analizate comportamentele alimentare, modurile de petrecere a timpului liber, dar și programul de somn.
Cu toții știm că preferatele celor mici sunt dulciurile. Studiul arată că 59% dintre copii mănâncă dulciuri o dată pe zi, semnificativ mai mult adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 – 18 ani. În același timp, 30% consumă dulciuri de două – trei ori pe zi. Și mai simplu spus, nouă din 10 copii au în dieta zilnică dulciuri. La fel de apreciate sunt și băuturile carbogazoase. Jumătate din copii și adolescenți consumă de mai multe ori pe săptămână, dintre care 7% zilnic sau aproape zilnic. După cum era de așteptat, adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 – 18 ani diferă printr-o frecvență mai mare a consumului (66% față de 50% eșantion total).
În ceea ce privește diferitele obiceiuri alimentare ale copiilor, 78% dintre părinții chestionați menționează că cei mici mănâncă micul dejun aproape în fiecare zi. Cei care sar cel mai des de prima masă a zilei sunt adolescenți de 13 – 15 ani (70%).
Un stil de viață sănătos include, fără doar și poate, fructe. La acest capitol, potrivit informațiilor furnizate de părinți, 94% dintre copii consumă de obicei fructe proaspete săptămânal. Majoritatea le consumă zilnic sau aproape zilnic (52%), în special cei în vârstă de până la trei ani (80%). În comparație cu sondajul din 2021, este îngrijorător faptul că numărul părinților care susțin că copiii lor nu consumă fructe proaspete în fiecare zi sau aproape în fiecare zi a crescut de la trei la cinci din 10 părinți.
Cât timp petrec copiii și adolescenții în aer liber
Copiii au nevoie de activități pentru a-i menține ocupați, iar mai mult de jumătate dintre ei petrec în medie una – două ore (39%) sau două – trei ore (24%) în aer liber în fiecare zi. De asemenea, este de remarcat faptul că doi din 10 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 – 18 ani petrec mai puțin de o oră pe zi în aer liber. Diferențe în ceea ce privește timpul petrecut în aer liber există și în funcție de reședință. Copiii din mediul rural petrec, așa cum era de așteptat, mai mult timp în aer liber.
O altă activitate zilnică a copiilor este petrecerea timpului online. Cinci din 10 copii petrec în medie una – trei ore pe zi folosind internetul. Timpul petrecut online crește odată cu vârsta. Mai mult de o treime dintre adolescenți (13 – 18 ani) utilizează internetul mai mult de trei ore pe zi (37% față de 26% eșantion total). Datele sondajului dezvăluie și informații importante despre programul de odihnă al copiilor. Astfel, majoritatea copiilor (42%) merg la culcare între orele 21:00 și 22:00. 34% dintre copii merg la culcare după ora 22:00, în special cei din grupa de vârstă 13 – 18 ani (44%).
În ceea ce privește programul de somn, șapte din 10 părinți spun că copiii lor adorm de obicei în câteva minute. Sau în maxim 15 – 30 de minute după ce se pun în pat. Mai mult decât atât, jumătate dintre părinți (51%) menționează că copiii lor se trezesc de obicei destul de ușor dimineața. Dificultăți în a se trezi prezintă în special cei de 16 – 18 ani.