Locuri de poveste din România. Cascada Clocota de la Geoagiu Băi
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
La marginea stațiunii balneare Geoagiu – Băi, recunoscută pentru apele miraculoase care tratează boli, se află Cascada Clocota. Vorbim despre locul în care se întâlnesc mai multe izvoare termale, dar și despre una dintre cele mai frumoase cascade din județul Hunedoara. Chiar dacă nu are dimensiuni impresionante, cascada se face remarcată prin amplasament și prin căderea de apă care are aproximativ 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri, potrivit gohunedoara.com. Un lucru cu adevărat impresionant și interesant constă în faptul că apa cascadei Clocota nu îngheață niciodată. Asta deoarece colectează toate cele 16 izvoare termominerale (cu apă caldă mineralizată) din zonă, dar și un râu: Clocota.
Majoritatea atracțiilor turistice sunt legate de o legendă sau chiar mai multe. Cascada Clocota nu face excepție. Se spune că, în perioada Imperiului Austro – Ungar, un ofițer s-a îndrăgostit de fata unui morar din zonă. Aceasta a fost obligată să se mărite cu el, chiar dacă ea iubea pe altcineva. Legenda spune că, de supărare, fata a decis să își pună capăt zilelor și s-a aruncat de pe stânci în cascadă. Legenda nu e una frumoasă, însă cascada merită vizitată. La ea puteți ajunge fie pe poteca ce coboară din drumul care duce spre orașul Geoagiu, fie prin stațiune, pe o străduță îngustă ce se desprinde de drumul din centrul stațiunii.
Băile romane de la Geoagiu – Băi
Dacă alegeți să vizitați stațiunea Geoagiu – Băi, nu puteți să nu mergeți să vedeți și băile romane din zonă. Acolo puteți vedea cum arătau „piscinele” de altădată, până să ne modernizăm. Deși au trecut sute de ani de când au fost făcute, băile termale au aproape aceeași formă ca în Antichitate. „Piscina” este situată chiar în mijlocul stațiunii și are un diametru de 90 – 95 m. La început, băile funcționau sub numele de „Germisara”, iar ulterior s-au numit „Termele Dodonei”.
Când au fost săpate primele bazine moderne, adică în 1935, s-au găsit artefacte istorice. Au fost dezgropate statui ale lui Esculap, zeu al medicinei în mitologia greacă, și statui ale lui Hygeia, zeița sănătății. Pe lângă acestea s-au mai găsit și obiecte de uz zilnic și chiar dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor (genii ale naturii pe care oamenii și le imaginau niște fecioare tinere și frumoase).