Data Evaluării Naționale se schimbă din nou. Anunțul Ministerului Educației
Cadrele didactice n-au renunțat la greva generală pe care au început-o în 22 mai. Așadar, data Evaluării Naționale de la clasa a VI-a se schimbă din nou. Modificarea calendarului de susținere a probelor a fost anunțată de Ministerul Educației.
Potrivit Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023, elevii de clasa a VI-a trebuiau să susțină examenul în 24 și 25 mai. Din cauza grevei generale Evaluarea Națională a fost reprogramată pentru 30 mai, respectiv 31 mai. Dat fiind faptul că problemele din educație nu au fost încă rezolvate, iar profesorii încă țin grevă, Ministerul Educației a anunțat din nou schimbarea datei examenului. Elevii vor susține, după noul calendar, în 12 iunie proba la Limbă și comunicare. Apoi, în 13 iunie, au proba la Matematică și științe ale naturii.
„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Probele se susțin, de regulă, în sălile de clasă în care învață elevii
Potrivit Metodologiei de organizare și desfășurare, Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VI-a va avea loc în sălile de clasă în care elevii își desfășoară activitatea. Pentru fiecare probă elevii au la dispoziție 60 de minute. Lucrările se evaluează în cadrul unității de învățământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate. Rezultatele obținute nu se afișează și nu se comunică public. De asemenea, nu se înregistrează în catalogul clasei.
Rezultatele la Evaluarea Națională de la clasele a II-a și a VI-a sunt supuse unui proces de analiză. Acesta e realizat de către cadrul didactic și de către colectivul de catedră din fiecare unitate școlară. În urma analizei se decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învățare al elevului. Este vorba de un instrument fundamental de remediere / dezvoltare / orientare. El cuprinde informații diagnostice și prognostice în vederea orientării și optimizării învățării. Decizia privind elaborarea planului individualizat de învățare al elevului se ia coroborând rezultatele la Evaluarea Națională cu datele și observațiile înregistrate de-a lungul parcursului educațional.