O haină poate fi o comoară. Iar dacă a ajuns și într-un muzeu, cu atât mai mult. Moda ne fascinează și este mereu interesant de descoperit cum se îmbrăcau ca să fie „în trend” cei dinaintea noastră: părinți, bunici etc. sau doamnaAurora Dumbravă.
O parte din comoara Muzeului Național al Banatului o reprezintă hainele adevăratelor doamne care au trăit secolul trecut. și care, la un moment dat al vieții lor au decis să lase în urmă, ca donație, muzeului, pentru ca și alții să vadă, obiecte care le-au aparținut. Unele au donat haine, altele veselă sau piese de mobilier, tablouri sau bijuterii.
Muzeul Național al Banatului prezintă un compleu din donația Dumbravă – Cosoroabă de textile și accesorii vestimentare, care cuprinde 248 de obiecte din secolul al XX-lea. Aceste piese de îmbrăcăminte și accesorii vestimentare provin din garderoba doamnei Aurorei Dumbravă, născută în 1930 într-o familie mixtă (tatăl era român din Brăila, mama, austriacă din Oravița). Familia Dumbravă a avut în proprietate o fabrică de covoare în cartierul timișorean Fratelia, în perioada interbelică.
Cine a fost Lola Dumbravă
După absolvirea Liceului Carmen Sylva din Timișoara Aurora Dumbravă a studiat pianul la București. În acea perioadă a început să i se spune mai scurt, Lola. A rămas în memoria orașului Timișoara prin activitatea desfășurată în cadrul Liceului de muzică Ion Vidu din Timișoara, a cărui directoare a fost în anii 1980.
Majoritatea pieselor vestimentare din garderoba Aurorei Dumbravă au fost realizate în atelierele locale de croitorie și în fabricile de profil din România Socialistă, ilustrând activitatea industriei ușoare românești în timpul regimului comunist.
„Compleul format din rochie și tunică a fost comandat de Lola pentru concertele de pian susținute în Timișoara și în alte orașe din România. Compleul este realizat din material roz Jacquart cu inserții fine metalizate de culoare aurie cu imprimeu floral”, transmite Giulia Delcea, muzeograf Compartimentul Arte Vizuale.