Ministerul Educației schimbă data Evaluării Naționale
Săptămâna aceasta, mai precis în 24 și 25 mai, elevii de clasa a VI-a trebuiau să susțină două teste importante. Ministerul Educației schimbă data Evaluării Naționale, aceasta fiind reprogramată pentru data de 30 mai, respectiv 31 mai.
31 mai – proba de Matematică și Științe ale naturii.
Cum se desfășoară examenul
Potrivit Metodologiei de organizare și desfășurare, Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VI-a va avea loc în sălile de clasă în care elevii își desfășoară activitatea. Acestea sunt adaptate, după caz, în funcție de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi în timpul administrării evaluării. Pentru fiecare probă elevii au la dispoziție 60 de minute.
Testele de la Evaluarea Națională se evaluează în cadrul unității de învățământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate. Testele care vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Matematică și Științe ale naturii” sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice. Unul cu specialitatea matematică, al doilea cu specialitatea fizică, iar al treilea cu specialitatea biologie. Evaluarea testelor se finalizează în termen de cel mult șapte zile de la data susținerii ultimului test.
Rezultatele obținute la Evaluarea Națională nu se afișează / nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Aceste rezultate sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin:
elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde aceasta se impune;
informarea elevilor și a părinților / reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.
Rezultatele la Evaluarea Națională de la clasele a II-a și a VI-a sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic și de către colectivul de catedră din fiecare unitate școlară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învățare al elevului. Este vorba de un instrument fundamental de remediere / dezvoltare / orientare care cuprinde informații diagnostice și prognostice în vederea orientării și optimizării învățării. Decizia privind elaborarea planului individualizat de învățare al elevului se ia coroborând rezultatele la Evaluarea Națională cu datele și observațiile înregistrate de-a lungul parcursului educațional al elevului.