Harta mortalității infantile. Care sunt cele mai afectate județe din țară
Discriminarea între copii are loc, în România, încă de la venirea lor pe lume. Diferențele majore le fac maternitățile. Mai precis dotările pe care le au acestea. Unii bebeluși născuți prematur într-o unitate cu aparatură medicală modernă supraviețuiesc, în timp ce alți bebeluși născuți prematur într-o unitate fără aceste dotări au slabe șanse să trăiască. Harta mortalității infantile arată diferențe majore între județele din țară.
Aparatura medicală modernă este foarte necesară în unitățile medicale. Viețile copiilor depind de aceste aparate, iar oamenii pot ajuta. Un raport al Organizației Salvați Copiii arată că în județul Tulcea rata mortalității infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuți vii, în 2021. În București rata a fost de cinci ori mai mică. Mai mult, rata mortalității infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii.
Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an. În multe dintre cazuri a fost vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate. Asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:
Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
Sălaj (8,9 la mie)
Neamț (8,2 la mie)
Călărași (7,6 la mie)
Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).
Salvați Copiii contribuie la dotarea maternităților. Cum pot ajuta oamenii
Organizaţia Salvați Copiii România a mobilizat resurse de aproape 9 milioane de euro, pentru dotarea a 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale. Misiunea continuă, iar oamenii care-și doresc să o susțină o pot face prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit. Termenul limită este 25 mai, iar formularul precompletat cu datele organizației poate fi descărcat de aici.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.