Grevă generală în învățământ. Primele informații din partea Ministerului Educației
Astăzi, 22 mai, cadrele didactice au intrat în grevă generală. Părinții au fost sfătuiți, zilele trecute, să nu trimită copiii la școală pentru că e foarte posibil să nu aibă cine să îi supravegheze. Așadar, mulți dintre ei au rămas acasă. Unii au făcut ore online, în timp ce alții s-au trezit cu absențe. Ministerul Educației oferă primele informații cu privire la acest subiect.
Motivul pentru care elevii au fost sfătuiți să rămână acasă e unul simplu. Greva se face la locul de muncă, adică la școală, însă cadrele didactice pot sta și în cancelarie, nu trebuie să meargă neapărat la clasă. Cei care s-au alăturat grevei nu predau, nu pun absențe și nici nu evaluează. Prima doamnă a României, Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză, a ales să nu participe la grevă. Aceasta s-a întâlnit cu elevii online și și-a susținut cursurile.
Elevii sunt cei care au cel mai mult de pierdut când vine vorba de această grevă. Există profesori care nu participă la grevă și care își fac treaba. Asta înseamnă că unii elevi s-au trezit cu absențe, iar acum părinții nu înțeleg dacă e legal sau nu sau ce ar trebui să facă. „Directorul trebuie să facă orar special pentru cei care nu sunt în grevă. Să nu vină copilul o oră, stă două degeaba și mai aer altă oră. Că nici profesorilor nu le place să aibă „fereastră” în orar”, e părerea unei mămici din mediul online.
Primele informații din partea Ministerului Educației
Încă de săptămâna trecută la Ministerul Educației s-au purtat mai multe discuții pentru a rezolva această problemă. Astăzi, 22 mai, reprezentanții instituției au transmis o informare de presă care cuprinde următoarele precizări:
„Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:
salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României.Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.