Copiii și tineri din vestul țării află ce înseamnă abuzul în cadrul campaniei „Mama mă bate, tata mă abuzează”
Copiii sunt de multe ori victime ale abuzului și nici nu știu asta. Asociația „Inima Îți Vorbește” în colaborare cu studenții de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara derulează o campanie de conștientizare și prevenire a abuzului. Copiii și tinerii din vestul țării află ce înseamnă abuzul în cadrul campaniei „Mama mă bate, tata mă abuzează. Ajută-mă, te rog”.
De activitățile pregătite vor avea parte, în perioada 22 mai – 15 iunie, elevii cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani care învață în școlile și liceele din Timișoara și județul Timiș. Aceștia vor învăța ce înseamnă cu adevărat abuzul și cum să-l prevină. „Prin această campanie ne propunem să ajungem la cât mai mulți copii, elevi și adolescenți, dar și la cadrele didactice, la părinți, pe care să îi facem conștienți de prezența acestui fenomen „abuz” în societate. Mesajul campaniei noastre este: „Abuzul lasă urme, distruge vieți. Nu întoarceți capul. Fiți conștienți de ce se întâmplă chiar sub ochii voștri”, spune Angela Drăghia, președinte al Asociației „Inima Îți Vorbește”.
Ce teme vizează campania
Principalele teme ale campaniei vor fi:
Prezentarea în fața elevilor a unor teme despre ceea ce înseamnă cu adevărat abuzul, despre efectele devastatoare pe care le are acesta în rândul elevilor și adolescenților, despre cum recunoaștem un copil abuzat, despre cum putem preveni abuzul și cum se poate implica opinia publică și școala în stoparea abuzului;
Prezentarea unor cazuri speciale de abuz în rândul copiilor, ce măsuri de prevenție s-au luat în aceste cazuri, ce se întâmplă cu copiii care sunt abuzați, care sunt procesele de vindecare prin care trec, care este responsabilitatea comunității în acest caz, cum se implică Asociația „Inima Îți Vorbește” în aceste cazuri cu copiii, cine o ajută în aceste demersuri etc.;
Activități interactive cu elevii, jocuri de dezvoltare personală (jocul borcanului curios) etc.;
Promovarea unor materiale informative despre abuz în rândul elevilor și al cadrelor didactice.
În campania „Mama mă bate, tata mă abuzează. Ajută-mă, te rog” se poate implica și comunitatea. „Încurajăm instituțiile publice și private, companiile multinaționale, persoanele publice, orice persoană fizică din rândul opiniei publice să se implice în stoparea abuzului. Copiii au dreptul la fericire! Fii părtaș la această campanie și salvează un copil abuzat. Alătură-te campaniei noastre și distribuie postarea noastră folosind hastag-urile #măimplic #previnabuzul”, transmit inițiatorii campaniei. Postarea despre care se vorbește este disponibilă aici. Campania poate fi susținută și financiar prin donații în contul lei: Banca Transilvania RO49BTRLRONCRT0609339001.