Toată lumea învață de la televizor cum se acordă primul ajutor. Copiii e bine să știe, dar și părinții lor
Indiferent de vârsta pe care o avem este foarte important să știm cum să oferim ajutor la nevoie. Echipa Observator va prezenta în perioada 18 mai – 20 iunie, în fiecare joi, de la ora 12:00, câte o lecție de acordare a primului ajutor. Toată lumea învață de la televizor cum se acordă primul ajutor.
Recent, la Cluj, o fată de 14 ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu. Viața ei putea fi salvată, dacă, până la sosirea ambulanței, cineva știa să aplice corect manevra Heimlich de prim – ajutor. Din păcate, nici colegii fetei, nici cadrele didactice nu au știut cum să facă asta, iar starea fetei s-a înrăutățit. „Aceste cursuri sunt o nevoie în viața fiecăruia dintre noi. Am văzut în ultima vreme tot felul de situații în care, dacă oamenii din jur ar ști manevre esențiale, o mână de ajutor din partea lor ar putea fi vitală până la sosirea ambulanței. Ne-am alăturat acestui interes care există în societate și, în fiecare joi, vom avea lecții de prim ajutor în studioul Observator”, spune Andreea Țopan, prezentator Observator, ora 12:00.
Acordarea primului ajutor face diferența dintre viață și moarte
Moartea fetiței reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea. Atât pentru cei care pot face ceva pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli, de exemplu, cât și pentru cei care nu conștientizau poate până acum cât de important e să știi să acorzi primul ajutor. Studiile arată că peste 80% dintre români nu știu să acorde primul ajutor. În orice urgență de grad 0 sau 1, acțiunea în primele 7 minute de colaps face diferența între viață și moarte. Sunt informații din realitatea de zi cu zi care confirmă o nevoie clară a societății: aceea de a avea mai mulți salvatori printre noi.
„Este foarte important să știi ce să faci într-o situație de urgență. Este diferența dintre viață și moarte. Marea întrebare este de ce am ajuns în 2023 fără ca astfel de cursuri să fie deja obligatorii în școli. Fiecare om care învață să fie salvator nu numai că poate salva vieți, dar își poate instrui apoi propria familie, prietenii, este un lanț al salvării fără de care, am văzut din păcate la evenimente tragice, autoritățile nu pot face față de multe ori”, a declarat Olivia Păunescu, prezentator Observator, ora 12:00.
Instructorii calificați răspund întrebărilor
Până să avem cursuri de prim ajutor în școli, putem urmări lecțiile oferite de instructori calificați la Observator, pe Antena 1, joia, de la ora 12:00. Echipa Observator așteaptă și întrebări sau propuneri de teme din partea telespectatorilor. Ele pot fi trimise fie prin intermediul secțiunii Fii Observator de pe observatornews.ro, fie pe WhatsApp la numărul 0722.699.800. „Ne dorim să învățăm împreună să salvăm vieți. Pentru că despre asta este vorba de fapt. Tocmai de aceea, în afară de faptul că, în platou, se va afla un instructor autorizat, ne dorim să primim întrebări și de la telespectatori pe care apoi să le adresăm acestuia. Tema fiecărui moment va fi anunțată cu o zi înainte. Și telespectatorii vor avea timp să ne scrie pe WhatsApp sau Fii Observator”, spune Valentin Butnaru, prezentator Observator, ora 12:00.
După evenimentul tragic de la Cluj, pe internet a apărut și o petiție. Aceasta cere ministrului Educației și senatorilor introducerea unor cursuri de prim ajutor în școli. „Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich”, se arată în descrierea petiției. Până la momentul scrierii articolului 46.572 de persoane au semnat petiția. Aceasta este disponibilă aici.