Ce trebuie să facă părinții cu copiii lor, elevi, în ziua grevei învățătorilor și profesorilor
Miercuri, între orele 11:00 și 13:00, mai mulți învățători și profesori au luat parte la o grevă de avertisment. Aceasta a anticipat greva generală care a fost anunțată pentru data de 22 mai. Ce trebuie să facă părinții cu copiii lor, elevi, în ziua grevei.
Cadrele didactice au mai multe nemulțumiri, drept pentru care sindicatele din Educație s-au unit și au organizat această grevă generală. Asta înseamnă că, deși vor merge la școală, luni, învățătorii și profesorii nu vor preda, nu vor evalua și nu vor pune absențe. Practic, refuză să lucreze. Reprezentanții sindicatelor îi sfătuiesc pe părinți să-i țină pe copii acasă dintr-un motiv simplu. Se prea poate să nu aibă cine să stea cu ei la clasă. Greva se face la locul de muncă, însă profesorii pot sta și în cancelarie, potrivit liderului sindical Simion Hăncescu.
„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă. Pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus „nu”, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea trebuie să fie părinții alături de noi. Să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți. Nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei (…)”, a declarat, într-o conferință, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Ce transmite Ministerul Educației
Reprezentanții Ministerului Educației au avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor. În urma acesteia s-au făcut următoarele precizări:
Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.
În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.
Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia, în data de 16.05.2023.
Azi, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă. „Avem încredere că, prin toate opțiunile disponibile în ceea ce privește dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluții, atât pentru personalul din învățământ, cât și pentru elevii și părinții din România”, se arată în comunicatul de presă comun, semnat de ministrul Educației și președinții a două sindicate.
Printre cerințele cadrelor didactice se numără creșterea salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, eliminarea anomaliilor și îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.