Liceenii au făcut planul pentru colonizarea planetei Marte. Ce urmează
Experții de la NASA au fost uimiți de un proiect la care au lucrat opt elevi din București. Aceștia au făcut planul pentru colonizarea planetei Marte proiectând o stație spațială și au reușit să câștige locul al doilea la nivel mondial, concurând cu aproape 3.000 de echipe.
Având în vedere performanța obținută, echipa a fost invitată în Statele Unite ale Americii pentru a-și prezenta proiectul. Chiar dacă au reușit să ocupe o poziție fruntașă în clasament, plecarea peste ocean rămâne un vis. Cel puțin momentan. Elevii nu au banii necesari pentru a-și acoperi costurile de cazare și transport pentru a ajunge acolo. Totuși, și-ar dori mult să meargă să le povestească oamenilor care și-au dedicat viața în această direcție despre proiectul lor.
Echipa e formată din opt liceeni care învață la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și la Colegiul Național Victor Babeș din București. Este vorba despre George – Răzvan Chirilă, Vladimir – George Necula, Buscu Filip, Cătălin – Alexandru Tonia, Alesia – Nicole Untesu , Alexandru – Andrei Untesu, Palada Andra și Maria – Alexandra Timbus. Majoritatea dintre ei sunt foarte buni la fizică. Acest lucru, în opinia lor, i-a diferențiat față de celelalte echipe în cadrul concursului. „Ceea ce cred eu că ne-a făcut câștigători a fost faptul că noi avem o experiență mai bogată în fizică. Majoritatea dintre noi suntem olimpici la fizică. Noi construim și un satelit în paralel cu acest proiect”, a declarat, potrivit antena3.ro, Alex, unul din elevi.
Ce presupune proiectul și cum pot fi susținuți elevii
Cei opt elevi au muncit timp de două luni la proiectarea stației spațiale. Au numit-o „Zgriptor”, după un zeu dac, stăpân al cerului. Concret, este vorba de un așezământ care ar putea găzdui până la 10.000 de locuitori. Visul lor e ca proiectul lor și numele României să fie cunoscute peste tot în lume, dar mai ales în spațiu. Cei mai mari oameni de știință sunt gata să-i asculte, însă drumul până acolo și costurile de cazare ajung până la 20.000 de euro, sumă pe care nu o au. Cei care vor să-i sprijine o pot face printr-o donație în contul Asociației VREAU SĂ ÎNVĂȚ, aici: RO55 RZBR 0000 0600 2427 7048.