YourArt, o platformă de artă online dedicată amatorilor, dar și profesioniștilor
Săptămâna aceasta, în Franța, a fost lansată o platformă de artă online dedicată amatorilor, dar și profesioniștilor. Creatorul YourArt, Maurice Levy, spune că platforma e un fel de YouTube al artei.
La 81 de ani, Maurice Levy combină două pasiuni pe care le are: tehnologia și arta. Este și o aventură de familie, lansată alături de fiul său, Stéphane, în calitate de vicepreședinte. „YourArt vrea să devină platforma globală de referință pentru artă și tehnologie, cu cel mai mare număr de artiști, galerii, colecționari și amatori”, spune Maurice Levy, potrivit france24.com. Concret, orice artist se poate abona pentru a-și expune lucrările într-un spațiu virtual personalizat, de la un simplu portofoliu până la o galerie virtuală 3D. YourArt se adresează atât artiștilor recunoscuți, cât și amatorilor, fără selecție, și se aseamănă cu YouTube.
Gândul de a crea o astfel de platformă a venit cu ani în urmă. Totul a pornit de la un studiu care l-a dezamăgit pe Maurice. „În jurul anului 2008 am dat peste un studiu care m-a frapat: a arătat numărul incredibil de artiști amatori – sunt zeci de milioane care practică regulat – și frustrarea lor de a nu putea să-și arate lucrările. De aceea am avut ideea de a le oferi cea mai mare galerie din lume”, explică Maurice Levy. Proiectul YourArt a fost lansat în Franța, însă se dorește ca în 2024 să fie o platformă disponibilă în Europa, iar apoi pe întreg globul.
Micii pictori de la Timișoara, participanți la o expoziție de artă internațională
Platforma YourArt le va fi de folos tinerilor și copiilor. În weekendul ce tocmai a trecut, la Expoziția Internațională „Micul Prinț”, găzduită de Muzeul de Artă Satu Mare, majoritatea participanților au fost tineri. Printre cei peste 300 de artiști s-au numărat și micii pictori de la Timișoara. Aceștia au vârste cuprinse între cinci și 13 ani și sunt coordonați de Patricia Stanga Iusztin.
„Din an în an cei ce răspund provocării sunt tot mai mulți. Tot mai motivați de desfășurarea evenimentului. Cred că aceste prezențe dovedesc calitatea unui act artistic asumat cu seriozitate de peste ani. Expozanții tineri (copii, elevi și studenți) alcătuiesc jumătate din marele număr al participanților artiști. Tehnici multiple de exprimare din centre ale întregii țări și artiști din diaspora (Canada, Israel, Germania, Ungaria) se reunesc pe simezele tuturor sălilor de expoziție ale Muzeului de Artă și ale Atelierului memorial „Paul Erdős”. Pentru o lună Micul Prinț poposește din nou la Satu Mare”, a declarat Cristina Gloria Oprișa, potrivit Muzeului Județean Satu Mare.