Semnal de alarmă. Recomandările OMS în cazul copiilor obezi și supraponderali
Noile medicamente foarte eficiente pentru pierderea în greutate, nu reprezintă o soluţie miraculoasă în lupta împotriva creşterii rapide a obezităţii la nivel global, a declarat Francesco Branca, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru nutriţie şi siguranţa alimentară. Având în vedere problemele tot mai mari de greutate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni, copii deopotrivă, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Organizația Națiunilor Unite a decis că e necesar să revizuiască directivele privind gestionarea problemei obezităţii.
Măsurile vizează direct și explicit copiii și tinerii. De ani buni, obezitatea în rândul celor mici crește constant și alarmant de mult. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi revizuieşte pentru prima dată liniile directoare pentru abordarea obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor. OMS va actualiza recomandările și în cazul adulţilor, a mai spus Francesco Branca. Organziația a publicat ultima dată în 2000 directivele sale pe această temă. Acestea sunt folosite ca model pentru ţările care nu dispun de resurse pentru a-şi elabora propriile planuri.
Organizaţia ONU a însărcinat Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano, Italia, să evalueze rezultatele în ceea ce priveşte utilizarea tuturor medicamentelor pentru pierderea în greutate în cazul copiilor şi adolescenţilor – de la tratamente mai vechi precum Xenical de la GSK până la cele mai noi şi eficiente, precum Wegovy, Eli Lilly şi Mounjaro, a declarat Branca pentru Reuters. Rezultatele nu sunt deloc cele care au fost promovate de farmaciști.
Obezitatea a crescut alarmant în rândul copiilor
„Genul de comunicare care s-a făcut în jurul acestor medicamente – „Am găsit o soluţie” – este greşită, a spus Branca. Medicamentele pentru obezitate sunt importante, însă trebuie să facă parte dintr-o abordare mai cuprinzătoare. Aceste medicamente nu sunt o soluţie miraculoasă”.
Francesco Branca a declarat că esențiale în combaterea obezității copiilor (dar și a adulților) rămân dieta şi exerciţiile fizice. Cele mai recente date ale OMS arată că procentul copiilor şi adolescenţilor, cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, care sunt obezi sau supraponderali a crescut la peste 18% în 2016 de la 4% în 1975, aceasta reprezentând în prezent peste 340 de milioane de persoane.