COMORILE MUZEELOR. „Pușcă de genunchi” din Turcia, o frumusețe de agățat pe perete
Armele au fost tot timpul fascinante pentru toată lumea. După ce oamenii nu au mai mers la războaie, le-a plăcut să admire arme de foc sau cu tăiș. Nu puțini au fost aceia care au realizat colecții și au expus astfel de arme în propria casă. Așa este și această „pușcă de genunchi”.
Muzeul Național al Banatului are în colecția sa permanentă și o pușcă de genunchi, originară din Turcia. Aceasta nu a fost niciodată folosită într-o luptă, ci a fost confecționată pentru a fi admirată. I de mai spune și armă de panoplie, după numele locului unde era afișată. Frumoasa pușcă datează din prima jumătate a secolului XX.
„Țeava din fier este cilindrică, ușor evazată de la tunet spre culată, fiind fixată de uluc printr-un cui transversal dispus spre gură. Mecanismul de dare a focului este unul artizanal, decorativ, funcțional doar ca manevrare a cocoșului. Mecanismul imită într-o formă rudimentară platina cu cremene de tip francez. Cocoșul nu are capacitatea de a strânge în partea superioară roca de cremene, iar tigăița nu este prevăzută cu locașul pentru păstrare pulberii.
Contraplatina este realizată prin turnare, decorată cu motive vegetale și fixează platina cu două șuruburi. Mecanismul de declanșare este funcțional. Gardă din alamă, gravată rudimentar, se prelungește cu o talpă decorativă spre uluc și o talpă striată spre pat. Patul și ulucul sunt din lemn, ambele elemente fiind bogat încrustate cu motive geometrice realizate din fir de alamă. Patul se termină în partea inferioară cu o talpă simplă din lemn”, arată reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Cum am arătat, pușca de genunchi de la MNaB este o operă de panoplie, nefuncțională (imitație a unei „puști de genunchi” cu cremene), de felul celor fabricate de artizanii orientali în perioada 1920 -1950 pentru a fi comercializate către turiști. Lungimea armei este de 49 cm, din care 27 cm reprezintă lungimea țevii. Arma, cu un calibru de 16 mm, reprezintă o donație a Administrației Financiare din Timișoara, din 30 noiembrie 1977.