Pășiți în interiorul unei nave vechi de sute de ani. Expoziție inedită
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” București găzduiește o nouă expoziție a cărei deschidere are loc sâmbătă, 13 mai, de la ora 19:00. Expoziția „Peste mări și zări. De la astrolab la sextant” vă invită să pășiți în interiorul unei nave vechi de sute de ani.
Evenimentul de deschidere are loc cu prilejul „Nopții Muzeelor”, iar comandorul și curatorul Vasile Chirilă va prezenta publicului modul de folosire a instrumentelor expuse. Participanții au ocazia să afle mai multe despre legătura dintre cer și mare. Dar și despre cum știau în trecut marinarii încotro e casa lor folosindu-se de două instrumente: astrolabul și sextantul.
„„Peste mări și zări” se dorește a fi o fereastră deschisă spre cer și mare, prin care toți pasionații de aventură să poată cerceta cerul înstelat, înțelegând cum aflau în trecut drumul spre casă marinarii, folosindu-se de astrolab și sextant. Expoziția sugerează interiorul unei nave în care sunt expuse instrumente prin care astronavigația este explicată pe înțelesul tuturor. Astfel, Gnomonul, Astrolabul, Sextantul, Kamalul sau Cuadrantul pentru observațiile solare, hărți ale cerului sau ale sistemului solar, precum și cronometru naval, anemometrul, ceasul de bord, compasul magnetic sunt doar câteva dintre instrumentele care pot fi descoperite acum”, transmit reprezentanții muzeului.
Nava pe care Grigore Antipa a făcut primele cercetări, parte a expoziției
În cadrul expoziției va putea fi admirată și o machetă a Crucișătorului Elisabeta. Este vorba despre nava pe care Grigore Antipa a realizat primele cercetări și observații asupra faunei din Marea Neagră. Alte machete care vor putea fi descoperite sunt cea a vasului Beagle, cu care tânărul naturalist Charles Darwin a efectuat o călătorie în jurul lumii, precum și macheta navei Belgica. Cu ea s-a întreprins Expediția Antarctică belgiană, prima călătorie care a durat o iarnă între ghețurile din Antarctica. La bordul navei se afla și zoologul Emil Racoviță.
Expoziția „Peste mări și zări. De la astrolab la sextant” așteaptă să fie descoperită și admirată până în 31 august 2023.
Dicționar
Astrolab: instrument folosit pentru măsurarea poziției aștrilor și a înălțimii lor deasupra orizontului;
Sextant: instrument optic format dintr-un arc gradat egal cu o șesime de cerc, prevăzut cu două oglinzi și cu o lunetă mică. Se utilizează la măsurarea distanței unghiulare dintre două puncte și se folosește în astronomie, navigație și aviație.