În fiecare an numeroase muzee, în parteneriat cu diferite instituții de cultură, își deschid porțile, până târziu, pentru a marca „Noaptea Muzeelor”. Evenimentul este unul european, de succes, desfășurat în data de 13 mai la nivel internațional și aflat la a 19-a ediție.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru „Noaptea Muzeelor” un program care include vizitarea gratuită a expoziției permanente și deschiderea expoziției temporare „Peste mări și zări”. Cercetătorii Muzeului le propun participanților să descopere cine sunt micile viețuitoare cu care împărțim noaptea. Activitățile vor avea loc în curtea muzeului între orele 22:00 și 23:00. Programul special al Nopții Muzeelor 2023 de la Antipa va începe sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 19:00 și se va termina duminică, 14 mai la ora 01:00.
Și la Muzeul Municipiului București se regăsesc variate și incitante expoziții care se vor putea vizita gratuit. În plus, publicul e așteptat cu reprezentații teatrale și concerte. La Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) vor fi deschise trei expoziții: „Timpul Orașului” (expoziția permanentă), expoziția tematică de artă „Lumea satului în pictura românească” și expoziția tematică de arheologie „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”. Tot în 13 mai la Casa Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) se va putea vizita expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”.
La Colecția de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) expoziția permanentă va fi deschisă, alături de expoziția tematică „Ligia Macovei în colecții private”.
La Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 2) se vor putea vizita două expoziții și vor fi organizate observații astronomice, dacă vremea va permite. Observatorul va fi deschis între orele 20:00 – 03:00.
La Muzeul Național al Țăranului Român publicul e invitat să descopere șase expoziții temporare și târgul 100 de tradiții românești. Program de vizitare de „Noaptea Muzeelor”: între orele 18:00 – 21:30 (ora de intrare a ultimului vizitator). Intrarea este liberă.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este unul dintre puținele muzee cu profil cartografic din lume și a împlinit 20 de ani. În 13 mai, între orele 14:00 – 24:00, sunteți invitați să descoperiți povești pe hartă. Unele dintre lucrările expuse au și aplicații AR (realitate augmentată). În plus, vizitatorii se vor putea bucura de expoziții de artă contemporană și minirecitaluri de jazz. Mai multe detalii aici.
Teatrul Nottara va participa anul acesta pentru prima dată la „Noaptea Muzeelor”. Cei care aleg să viziteze teatrul de pe Bd. Magheru sâmbătă noaptea vor avea parte de tururi ghidate, un spectacol de teatru și un concert, toate cu intrare gratuită. Participarea la evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile și în baza unei înscrieri prealabile. Formularele de înscriere și detalii suplimentare se găsesc pe www.nottara.ro.
Și la Iași e sărbătorită „Noaptea Muzeelor”. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași le oferă vizitatorilor ocazia de a vizita gratuit expozițiile deschise. Palatul Culturii va fi deschis între orele 17:00 – 22:00.
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei se pot vizita expozițiile „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, „Socializare și divertisment la 1900”, „Underground Iași – Istorii redescoperite”, „Poezia Muzelor”. În perioada 12 – 14 mai, pe esplanada Palatului Culturii, până la ora 22:00, e deschis Târgul Meșterilor Populari, iar la Muzeul Etnografic al Moldovei pot fi vizitate expozițiile „Sărbătoarea în comunitatea religioasă” și „Cotidianul țărănesc: inventivitate și măiestrie”.
La Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” publicul poate vizita expoziția „Instrumente de muzică mecanică”. De la ora 19:00 elevii de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași susțin, în Sala „Ștefan Procopiu”, spectacolul literar – muzical – coregrafic „Reverie de mai”, iar în Rotonda Muzeului de Artă va fi prezentată o expoziție de instalații ce prezintă lucrări de artă video.
Muzeul „Poni – Cernătescu” din Iași găzduiește expoziția „Mărturii documentare aparținând academicianului Petru Bogdan”, iar de la ora 18:00 va fi pus în scenă spectacolul de balet „Începuturi”, susținut de copii cu vârste între patru și 16 ani.
„Noaptea Muzeelor” va fi celebrată și de Muzeul Județean Botoșani. Intrarea va fi liberă în intervalul orar 18:00 – 24:00, în următoarele muzee:
Teatrul Național din Timișoara invită publicul, în 13 mai, de la ora 24:00, la spectacolul „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”. Tinerii absolvenți ai masterului Facultății de Muzică și Teatru, împreună cu Ion Rizea și Matei Chioariu, vor purta spectatorii într-o lume a „totului posibil” a lui Caragiale. Pentru bilete și detalii, intrați aici.
Muzeul Național de Artă Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, își deschide porțile și aprinde luminile pentru toți iubitorii de artă între orele 15:00 – 23:00. În Sala Barocă, elevii Liceului de Arte „Ion Vidu” vor susține un recital de muzică clasică, iar publicul va avea ocazia să viziteze gratuit mai multe expoziții. Printre ele se numără expoziția „Victor Brauner- Invenții și magie”, expoziția „MNArT Open View” și expoziția „Timișoara – portretul unui oraș”.
Muzeul Satului Bănățean sărbătorește „Noaptea muzeelor” la Hambarul de la Muzeul Viu, începând cu ora 16:30. Participanții se vor putea bucura de povești etnografice și literare, de concerte, dar și de câteva conferințe.
Cea de-a 19-a ediție a „Nopții Muzeelor” e celebrată într-un mod cu adevărat ieșit din comun la Muzeul Național al Banatului. Vizitatorilor li s-au pregătit expoziții, premiere, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole și concerte. Spectacolele de istorie vie oferite în curtea Bastionului Maria Theresia se îmbină cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice: Grupul de Reconstituire Istorică ”Eyalet-ul de Timișoara”, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Hrafnabroethr-Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project, Peregrinii.
Muzeul Național al Bucovinei va puncta manifestarea „Noaptea Muzeelor”, sâmbătă, 13 mai 2023, prin deschiderea pentru vizitare a următoarelor obiective: Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Hanul Domnesc și Muzeul de Științele Naturii. Cu această ocazie, la Cetatea de Scaun, începând cu ora 18, va avea loc un recital susținut de
Duetul instrumental „Ars Nova” format din Raul Valentin Chiș (vioară) – concert maestru al Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani și Johannes Raimund Onesciuc (pian) profesor de pian la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Cei care vor ajunge la Cetate vor putea audia lucrări instrumentale solo (pian, vioară), precum și duete (vioara-pian) dintre cele mai cunoscute ale compozitorilor: W.A.Mozart, L.W. Beethoven, F.Kreisler, V. Monti, J.Massenet, C. Porumbescu.
„Noaptea Muzeelor” e celebrată și la Tulcea. Anul acesta, Muzeul de Istorie și Arheologie din str. Gloriei nr. 84 – Parcul Monumentul Independenței și Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr. 2 și Casa Avramide din str. Progresului, nr.32) vor fi gazdele acestui eveniment. Muzeele vor fi deschise între orele 17:00 și 23:00, ultima intrare făcându-se la ora 22:30. Printre activitățile pregătite se numără prezentarea uniformelor, a echipamentului și a armamentului, recrutarea de voluntari care vor să devină ostași (ideal copii) și atelierele de desen. De asemenea, printre activități se mai regăsesc și observările petelor solare și a planetelor, precum și un „treasure hunt” digital.
La Piatra – Neamț, Muzeul de Artă așteaptă vizitatorii cu mai multe expoziții. Printre ele se numără „Portul popular românesc reprezentat pe cărți poștale. Colecția Constantin Pațilea” și „Maramureș. Patru țări din patru zări”. La Muzeul de Etnografie din Piatra – Neamț puteți admira expoziția și proiecția cu piese din donația lui Alfrel Nagy, iar la Muzeul de Științe Naturale Piatra – Neamț puteți admira expoziția de fosile vii. Printre activitățile pregătite în zona Piatra – Neamț se mai numără ateliere de heraldică, monetărie și tras cu arcul, prezentare de arme, armuri și ținute medievale, precum și o defilare cu torțe.
Și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, organizează sâmbătă, 13 mai 2022, în intervalul orar 19:00 – 23:30 „Noaptea muzeelor 2023”. Evenimentul se va desfășura sub egida Rețelei Naționale a Muzeelor din România, iar anul acesta titlul evenimentului este „DREAM DRUMS”. Vor putea fi vizitate expozițiile temporare: „Realitatea unui vis. Omagiu adus Smarandei Brăescu”, „Istoria Poliției Tecuci” – colecționar Virgil Tudor și Marius Diaconu – Asociația RoMilitaria și Expoziția de acuarelă „Amintiri din viitor” – Tiberiu Mateescu, dar și Expoziția permanentă a muzeului: Numismatică, Istorie, Paleontologie, Arheologie, Etnografie, Tehnică, Automobilul EGO 1924. Evenimentele artistice vor fi organizate OvalsArt și vor debuta la ora 19 cu un concert susținut de Enescu Percussion Quartet.
Tot weekendul acesta, la Jimbolia, în județul Timiș, are loc „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul”. În perioada 12 – 14 mai, în Piațeta Sfântul Florian, cu începere de la ora 21.00, copiii, părinții și bunicii sunt invitați să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme clasice românești: „Veronica”, „Maria, Regina României” și „Nea Mărin miliardar”.
Boardul Copiilor caută membri noi. Se pot înscrie adolescenți din toată țara