Cum beneficiază de servicii stomatologice copiii cu dizabilități
Mai mulți politicieni au depus în Senat o inițiativă legislativă pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Dacă legea va fi promulgată, copiii și persoanele cu dizabilități vor avea acces la servicii stomatologice în regim de spitalizare de zi.
Proiectul propune ca tratamentele stomatologice care necesită anestezie pentru pacienții majori sau minori cu diagnostice din categoria tulburărilor psihice să fie realizate și în regim de spitalizare de zi. „Prezenta lege își propune să creeze cadrul legislativ pentru asigurarea tratamentelor stomatologice pentru copiii / persoanele cu dizabilități, care cu greu reușesc să primească astfel de servicii medicale necesare păstrării sănătății și prevenirii apariției de boli care le-ar putea afecta starea de sănătate.
De aceea, prin prezenta propunere legislativă ne dorim ca persoanele adulte, dar și copiii cu dizabilități, inclusiv cei diagnosticați cu TSA, ADHD sau sindrom Down, să poată primi asistența medicală stomatologică necesară. Iar aceasta să se realizeze și în regim de spitalizare de zi. Este nevoie de o astfel de reglementare. Pentru că la ora actuală aceste servicii medicale se realizează doar în 16 unități sanitare publice. Acestea au posibilitatea să ofere servicii stomatologice în regim de urgență pentru copii și adulți cu dizabilități. Dar nu toate pot face acest lucru sub anestezie generală”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Cum va arăta legea dacă va fi modificată
Dacă se va promulga, Legea nr. 95/2006 va avea două articole noi. „Art. 240 (1): Tratamentele stomatologice pentru pacienții diagnosticați cu tulburări psihice (grup diagnostic schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante, grup diagnostic tulburări ale dispoziției, tulburări de spectru autist, ADHD, boli psihice și mentale la copii) pentru care este necesară anestezie pentru asigurarea confortului intervenției, se realizează și în regim de spitalizare de zi.
Art. 240 (2): „Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au obligația ca în 60 de zile să elaboreze normele metodologice de aplicare a art. 240 (1)”, sunt cele două articole noi, care vor completa legea dacă vor fi adoptate de Senat.