Dosar penal după ce trei adolescente s-au bătut pe stradă. Psihologii explică de ce a crescut violența în rândul copiilor
Actele de violență în școlile din România sunt din ce în ce mai dese. Copiii se simt îndreptățiți să se agreseze fizic și verbal și o fac fără să se gândească prea mult.
Poliţiştii au întocmit un dosar penal după producerea unei agresiuni fizice între trei eleve de 14 şi 15 ani din municipiul Tecuci, informează, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi.
Potrivit sursei citate faptele au avut loc cu o zi mai devreme, în jurul prânzului, când Poliţia Municipiului Tecuci a fost sesizată, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgențe 112, cu privire la faptul că, pe strada Costache Racoviţă din localitate, a avut loc o agresiune fizică între trei adolescente, eleve în cadrul a două unităţi de învăţământ situate în imediata apropiere. Din verificările preliminare, poliţiştii au stabilit că în timpul pauzei dintre orele de curs, mai mulţi elevi au ieşit în afara celor două unităţi de învăţământ în zona unui bloc de locuinţe, în vederea socializării.
În acest loc s-au întâlnit şi trei adolescente, două de 15 ani, eleve în clasa a IX-a şi una de 14 ani, elevă în clasa a VIII-a.
Trei adolescente s-au bătut în stradă. A intervenit și mama uneia din ele
Între cele trei eleve a avut loc o discuţie în contradictoriu, în urma căreia s-au agresat fizic şi şi-au adresat cuvinte şi expresii vulgare.
De asemenea, mai transmit polițiștii, ulterior acestui incident, în zona respectivă a venit şi mama uneia dintre minore, o femeie de 38 de ani, care a lovit-o cu palma în zona feţei de mai multe ori pe eleva în vârstă de 14 ani. În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc acest incident, precum şi gradul de participare al fiecărei persoane implicate.
Numărul violențelor în rândul elevilor s-a triplat
Peste 1.800 de violențe în rândul elevilor au fost sesizate Poliției în anul școlar 2021 – 2022. Practic, numărul lor s-a triplat comparativ cu anul școlar anterior. Școala online a limitat numărul agresiunilor fizice, însă, în egală măsură, i-a făcut pe copii mai puțin adaptați în reacții, spun atât polițiștii, cât și unii psihologi, citați de Europa Liberă. Cele mai multe fapte semnalate au fost agresiuni încadrate, procedural, la „loviri și alte violențe”. De asemenea, peste 160 au fost acte de vătămare corporală.
„Desfășurarea orelor de curs în mediul on-line pe o perioadă îndelungată și lipsa interacțiunii atât cu colegii, cât și cu cadrele didactice, pot constitui baza dezvoltării anumitor comportamente dezadaptative cu manifestare la clasă (acte de violență fizică sau verbală), respectiv a deteriorării abilităților de comunicare și relaționare. În context pandemic, al vârstei adolescenței, al evoluției sociale, faptele de violență din unitățile de învățământ au crescut foarte, foarte mult și putem spune că creșterile sunt de la an la an tot mai mari”, declara recent șefa Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Poliției Bacău, Măriuca Amariei.
Școala online i-a dezvățat pe copii să socializeze real
Psihopedagogul Mariana Moraru, de la Salvați Copiii Români și psihologul Gabriela Domnița, cu experiență în lucrul cu copiii și tinerii, spun că „înlocuirea interacțiunii directe cu activități în mediul virtual i-a dezvățat într-adevăr pe unii de aceștia de reacții adecvate în relație cu ceilalți. Asta s-a suprapus peste expunerea la incertitudinea și neliniștea aduse de pandemie, iar rezultatul poate fi în unele cazuri un comportament agresiv.
Pe de altă parte, numărul tot mai mare al cazurilor de violență fizică și bullying raportate și mediatizate de la un la altul- fie și inferioare realității – arată și că societatea a devenit mai reactivă la aceste probleme”, mai arată sursa citată.