Alertă de căpușe. Aveți mare grijă când ieșiți în parcuri și zone verzi
Odată cu vremea cardă ne vine tot mai mult să petrecem timp în aer liber. Parcuri, drumeții, păduri și câmpuri– toate pot fi variante frumoase de petrecere a timpului liber afară. Însă sunt, în egală măsură, și locuri periculoase, deoarece pot fi populate cu căpușe.
Medicii din toată țara trag un semnal de alarmă. Unitățile de primire a urgențelor s-au umplut de copii și adulți care au fost mușcați de căpușe. În fiecare unitate numărul celor atacați de periculoasele vietăți se numără cu zecile. Dincolo de posibilă infecție locală, atrag atenția medicii, căpușele sunt foarte periculoase pentru că transmit boli deosebit de grave, precum boala Lyme sau febra Rocky Mountain.
Este de reținut că, pentru a vă feri de căpușe e ideal să ocoliți locurile cunoscute în mod tradițional ca fiind populate cu acești acarieni. În plus, purtarea de haine care să acopere corpul e esențială. Dacă ieșiți în parc pe iarbă, mai bine îmbrăcați jeans lungi și aveți și șosete în picioare.
Cum îndepărtezi o căpușă
Este important să îndepărtezi căpușa din piele cât mai repede posibil. Folosește o pensetă pentru a trage ferm căpușa de partea aflată cât mai în apropiere de piele (gură, de preferat sau cap). Trage ferm, drept și constant, până ce căpușa iese din piele. Nu întoarce și nu roti căpușa. Dacă o parte din căpușă rămâne în piele, nu te teme, teoretic va ieși singură, la un moment dat. Pune căpușa într-un borcan cu capac sau punguță care se poate sigila, în cazul în care va fi nevoie de identificarea ei. Spală-te cu apă și săpun pe mâini și spală locul în care a intrat căpușa. Tamponează cu alcool zona cu înțepătura.
Dacă ai fost mușcat de o căpușă fii atent la: apariția unei erupții sub forma unui inel roșu denivelat în jurul unei erupții roșii care se extinde și care seamănă cu un ochi de taur (boala Lyme). Dacă apar puncte roșii pe glezne și la încheieturi pot fi simptome pentru febra Rocky Mountain. De la mușcătura de căpușă mai pot apărea simptome asemănătoare gripei: febră, durere de cap, oboseală, vărsături, dureri de mușchi și de genunchi.
Când trebuie să ceri ajutor medical
Dacă căpușa ( toată sau o parte) este în piele de mai bine de 24 de ore, trebuie să ceri sfatul medicului. De asemenea, e obligatoriu să te prezinți la medic dacă apare vreuna din erupțiile pe piele menționate mai sus sau dacă zona cu mușcătura pare infectată (este roșie, caldă, dureroasă, umflată sau cu puroi). E de mers la medic și dacă apar simptome precum febra, durerea de cap, oboseală, gâtul sau spatele înțepenit, durerea de mușchi sau articulații.
Atenție: în farmacii și drogherii există soluții contra căpușelor cu cel puțin 10 – 30% DEET care oferă protecție copiilor cu vârstă mai mare de 2 ani.