Legile educației, votate de Camera Deputaților. Care sunt principalele modificări
În Camera Deputaților, astăzi, au fost votate legile educației. Documentele au suferit câteva modificări față de forma adoptată de Guvern, iar ministrul a amintit care sunt cele mai importante măsuri.
Pachetul de legi care reformează sistemul de educație din România a fost votat azi, fiind admise în jur de 700 de amendamente, potrivit Radio România Actualități. Principalele măsuri vizează reducerea fenomenului de analfabetism funcțional, precum și prevenirea abandonului școlar. Pentru învățământul preuniversitar se doresc reguli mai stricte. Sancțiunile pentru abaterile grave ar putea ajunge chiar la exmatriculare. Proiectul de lege a învățământului preuniversitar a fost adoptat cu 191 de voturi „pentru” din 270.
Care sunt principalele modificări
Deputatul Onuț Valeriu a explicat care sunt principalele modificări aduse legii învățământului preuniversitar. „Printre cele mai semnificative modificări se numără introducerea unui examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locurile disponibile, posibilitatea exmatriculării elevilor în anumite condiții și transformarea disciplinei de religie într-o opțiune pentru Bacalaureat pentru elevii de profil uman. De asemenea, liceele pedagogice vor continua să formeze învățători, susținând astfel sistemul educațional.
Aceste modificări vin în sprijinul unei educații adaptate nevoilor elevilor și ale societății. Examenul de admitere la liceu, de exemplu, va oferi un mecanism suplimentar de selecție, care va îmbunătăți echilibrul între performanța academică și oportunitățile de acces la educație. În același timp, transformarea disciplinei de religie într-o opțiune pentru Bacalaureat reflectă un angajament față de pluralismul religios și respectarea libertății individuale de credință. Este o măsură care, sperăm, va contribui la o mai bună înțelegere și respectare a diversității în societatea noastră.
Regret eliminarea unor amendamente care ar fi putut sprijini în continuare profesorii. Cum ar fi finanțarea pentru materiale didactice și posibilitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună. În ciuda acestui fapt, consider că adoptarea acestei legi este un pas înainte semnificativ pentru sistemul educațional românesc. Pentru îmbunătățirea și modernizarea învățământului în România”, transmite deputatul Onuț Valeriu. În ceea ce privește învățământul superior, legea prevede acordarea de burse și stagii de specializare românilor de pretutindeni care vor să studieze în țara noastră.
Dicționar
Amendament: îmbunătățire, modificare adusă unui proiect de act normativ sau de tratat.