Aeroportul spațial al viitorului, proiectat de elevi
Elevii din Varna, Bulgaria, au primit recent un premiu special în cadrul unui concurs organizat de Societatea Națională Spațială a SUA și NASA. La aeroportul spațial al viitorului au muncit șapte elevi, echipa lor concurând cu alți 27.000 de elevi din 19 țări.
Competiția i-a provocat pe elevi să realizeze un design de orașe spațiale. Proiectul elevilor a fost prezentat de Martin Alatov în cadrul unei sesiuni a Academiei de Tineret, Spațiu și Drept organizată de Curtea de Apel din Varna și Planetariul Școlii Postliceale Navale. Potrivit bta.bg, Martin Alatov a susținut că ideea lui și a colegilor săi de a pune bazele unui aeroport spațial este una revoluționară. Nu doar că ar ajuta la colonizarea spațiului, ci ar dezvolta turismul și ar da naștere unor industrii noi. De asemenea, tânărul e de părere că acest aeroport spațial ne-ar garanta că oamenii nu vor dispărea ca specie și că, în caz că se întâmplă ceva grav pe Terra, vom putea zbura în altă parte.
În cadrul proiectului, elevii au creat și o monedă specială pe care au numit-o „spacecoin”. Aceasta e complet digitală și nu are vreo legătură cu monedele naționale. Ea este dependentă de resursele din spațiu, însă e independentă de inflație, potrivit explicațiilor oferite de Martin Alatov. Din proiect mai fac parte și câteva hoteluri spațiale, la care elevii încă lucrează. Camerele includ dotări inteligente, cum ar fi hologramele, menite să-i facă pe oameni să se simtă ca acasă. De asemenea, hotelul spațial le oferă turiștilor ocazia de a experimenta imponderabilitatea și de a gusta mâncarea spațială.
Când ar putea prinde viață proiectul elevilor
Deși ideile sunt mărețe, iar munca a fost pe măsură, Martin Alatov a recunoscut că punerea în practică a proiectului s-ar putea face abia după o sută de ani. Tot el consideră și că există multe aspecte interesante în colonizarea lui Venus și că într-o mie de ani oamenii ar putea stăpâni condițiile de acolo. Asta după ce ar rezolva probleme precum devierea razelor solare și pe cea a gazelor toxice. În prezentarea proiectului, elevii au susținut că noțiunea de spațiu aparține tuturor, nu doar anumitor țări sau corporații. Acest lucru i-a impresionat pe membri comisiei, apreciind faptul că elevii consideră că oamenii sunt uniți și egali în spațiu.
Dicționar
Inflație: fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor;
Imponderabilitate: caracterul sau starea unui corp a cărui greutate se reduce datorită ieșirii sale din câmpul gravitației terestre sau se anulează datorită intervenției unei forțe de sens contrar.