Polițe de asigurare pentru bullying. În ce țară se întâmplă asta
Decizie importantă luată de o firmă de asigurări din Japonia. Pentru a combate un fenomen tot mai prezent, compania va începe să vândă din această toamnă polițe de asigurare pentru bullying. Acestea asigură anumite cheltuieli în cazul în care un copil este agresat la școală sau online.
Polițele de asigurare vor acoperi 200.000 yeni japonezi / caz, adică în jur de 6.600 lei. Asigurările emise de compania Tokio Marine&Nichido Fire Insurance le sunt de mare ajutor copiilor și părinților lor. Cu banii primiți vor plăti taxele de consiliere și vor putea asigura costurile asociate cu transferul de la școală. Aici intră cumpărarea de uniforme noi și materiale pentru studiu, potrivit unei postări avocatoo.ro. Polița de asigurare va viza școlile și asociațiile de părinți – profesori care au deja contracte de asigurare legate de educație cu compania. Părinții care vor să se înscrie au de plătit 120 yeni japonezi pe lună. Despăgubirile vor fi acordate în anumite condiții. Părinții trebuie să depună rapoarte de la poliție, dar și rezultate de la consultările cu școala.
Bullying-ul în România
Bullying-ul a devenit o reală problemă la nivel mondial. Și în România situația e îngrijorătoare. Potrivit datelor Organizației Salvați Copiii România, jumătate din elevii români sunt victime ale bullying-ului. Procentul a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022. Jumătate din elevi devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau a mesajelor umilitoare transmise online. În același timp 81% dintre ei asistă în calitate de martori la astfel de situații. De asemenea, 27% dintre elevi recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte. Conform statisticilor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații de bullying constatate, față de 7.715).
Organizația Salvați Copiii a decis să prioritizeze programul antibullying și sprijină școlile în constituirea grupurilor de acțiune antibullying. De asemenea, sprijină și constituirea unui mecanism de monitorizare a acestora, colaborând, în acest sens, cu Ministerul Educației.