În fiecare an, pe data de 23 aprilie este celebrat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune povestea sfântului care a învins balaurul. Peste 900.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua de nume.
De această zi se leagă multe legende, obiceiuri și tradiții. Una din cele mai cunoscute legende spune că un balaur a pus stăpânire pe orașul Silene din Libia. Pentru a avea liniște oamenii erau nevoiți să-și dea animalele ca hrană pentru balaur. Se spune că în momentul în care locuitorii au rămas fără animale balaurul a cerut-o pe fata împăratului. În icoane Sfântul Gheorge este reprezentat deseori pe un cal și cu o suliță în mână. Se zice că el a fost cel care a scăpat-o pe prințesă din gura balaurului și nu a vrut nimic în schimbul gestului său.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian, adică undeva prin secolul al IV-lea. Când acesta a început lupta împotriva creștinilor Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința, iar asta a dus la multe suferințe. A fost întemnițat, bătut, lovit cu sulița, îngropat în var și multe altele. Deși a fost supus la fel și fel de torturi Sfântul Gheorghe nu a renunțat la credința lui. Ziua de 23 aprilie nu este lipsită de însemnătate. Atunci Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte, prin decapitare, fiindcă nu a vrut să renunțe la credința în Hristos, conform Creștin Ortodox.
Sute de mii de romțni poartă numele sfântului biruitor
Conform Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne peste 900.000 de cetățeni români își sărbătoresc numele azi. Dintre aceștia peste 700.000 sunt bărbați, iar restul sunt femei. De sărbătorit sărbătoresc și cei cu nume derivate de la Gheorghe. Conform statisticilor, mult peste 100.000 de femei se numesc Georgeta, altele poartă nume precum Gheorghița, Ghiorghița, Geta sau Ghița.
De cealaltă parte, majoritatea bărbaților, peste 500.000, poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe. Alții se numesc George, Gheorghiță sau Ghiorghiță ori mai simplu, Ghiță.