Sfântul Mina a fost unul dintre sfinţii foarte populari atât în Europa răsăriteană, cât și în cea occidentală, fiind venerat drept protector al călătorilor și al marinarilor, nu doar ca sfânt vindecător. Ploscuţa Sfântului Mina a fost descoperit la Dierna (Orșova) și se află în patrimoniul Muzeul Național al Banatului.
Însemnătatea ploscuţelor de pelerin în lumea antică târzie
Ploscuţele din lut cu reprezentări de sfinţi, în cazul nostru Sfântul Mina, în care se păstrau apă sau ulei sfinţit, au fost răspândite în lumea antică târzie și în zorii evului mediu din Egipt în toată Europa și în Orientul Apropiat. În acea vreme era foarte cunoscută legenda lui Mina/Menas, soldatul roman martirizat în vremea împăratului Diocleţian, în Frigia în anul 309, al cărui trup a fost purtat de două cămile până la locul unde a fost înălţată mai apoi mănăstirea Abu Mina, în partea de nord a Egiptului, relativ aproape de orașul Alexandria. Aceste mici vase de lut cu două toarte erau foarte populare ca suveniruri cu rol de ajutor și de apărare, care se cumpărau de la mănăstirea Abu Mina, prolific centru de producere a ploscuţelor de pelerin de pe teritoriul Imperiului romano-bizantin.
Ploscuța cu virtuți vindecătoare
Ploscuţele erau umplute cu apă sfinţită din fântâna situată în vecinătatea mormântului, care avea proprietăţi miraculoase, după cum aflăm dintr-un graffito de pe zidul bisericii, scrijelit de un pelerin din Smirna. Alţi cercetători consideră că în aceste vase se putea păstra și ulei din candelele care ardeau înaintea mormântului. Deoarece proveneau din locurile atinse de harul unui sfânt și erau impregnate cu urmele lichidului miraculos din apropierea mormântului, ploscuţele însele dobândeau virtuţile vindecătoare pe termen nelimitat.
Ploscuta de la muzeu este decorată pe ambele părţi cu un medalion bordat de un chenar în care este înscrisă o perlură. In interiorul ei este reprezentat Sfântul Mina flancat de două cruci cu braţe egale, în dreptul capului. Sfântul îmbrăcat în tunică militară și mantie are la picioare două cămile îngenuncheate.
Foto: ploscuţă din lut de culoare albă, de formă rotundă, aplatizată, cu două toarte așezate în unghi drept și gura rotundă, cu buza lată și dreaptă.