PRIN LUMEA MODEI. Tineri cu dizabilități, pe coperta celei mai cunoscute reviste
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre tineri cu dizabilități care urmează să apară pe coperta celei mai cunoscute reviste.
În ediția din mai 2023 a revistei British Vogue, mai multe persoane cu dizabilități, printre care și tineri, discută despre viața și cariera lor. Într-un articol online al publicației, Sinéad Burke, inițiatoarea campaniei, vorbește despre cei ce apar în numărul din luna mai. Ea, la rândul ei, are o dizabilitate. „În 2019, am avut onoarea de a apărea în ediția din septembrie a revistei Vogue Forces for Change. Am fost prima persoană de mică înălțime care a apărut pe coperta unei reviste Vogue. Am văzut-o ca pe o oportunitate de a extinde definițiile de frumusețe și de agenție și am sperat că aș putea să o folosesc pentru a proiecta un plan pentru desființarea barierelor din cadrul modei care îi împiedică pe atât de mulți”, povestește Sinéad Burke, într-un articol Vogue.
Iată că visul ei s-a transformat în realitate, iar mai multe persoane cu dizabilități își vor spune povestea. Scopul inițiativei a fost de a crea o poveste de copertă axată pe dizabilități cu și pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități. Acest lucru a presupus amenajarea unui studio care să ofere modelelor toate facilitățile necesare. Imaginile au fost realizate de Adama Jalloh, iar de styling s-a ocupat Kate Phelan.
Persoanele cu dizabilități de pe coperta Vogue, un model de urmat
Din păcate, atât în România, cât și în alte țări, persoanele cu dizabilități sunt de cele mai multe ori marginalizate. De asemenea, accesul celor în scaun cu rotile în anumite instituții ori clădiri se face prin spate. Acolo unde există o rampă folosită de cele mai multe ori pentru marfă. Accesibilitatea și incluziunea persoanelor cu dizabilități este responsabilitatea și oportunitatea fiecăruia. Iar numărul revistei Vogue din mai atrage atenția asupra acestui lucru.
Persoanele cu dizabilități care se vor regăsi pe copertă, dar și printre paginile revistei, reprezintă un exemplu de urmat pentru cei care se simt marginalizați, excluși sau inutili. Fiecare dintre ei povestesc despre cariera lor, despre impactul pe care-l are imaginea lor, dar și despre ce i-a învățat handicapul pe care-l au. Printre modele se află și multe persoane cunoscute: comediantul și autorul Fats Timbo, dansatorul Musa Motha și pilotul de curse Nicolas Hamilton.