Au început înscrierile în școlile de agenți de poliție. Ce presupune concursul de admitere
Din 20 aprilie au început înscrierile în școlile de agenți de poliție, anunță Inspectoratul de Poliție Județean Alba. Doritorii se pot înscrie până în 5 mai, zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica, exclusiv online. Aflați în continuare care sunt etapele ce trebuie parcurse.
Înscrierea pentru concursul de admitere se face online, pe adresa de email resurseumane@ab.politiaromana.ro. La înscriere, candidații pot opta doar pentru o singură școală postliceală. Detalii despre acest aspect pot fi obținute de pe site-ul Inspectoratului de Poliție Alba, la secțiunea „carieră”.
„La Inspectoratul de Poliție Județean Alba se pot înscrie, pentru a participa la concursul de admitere pentru unul din cele 1.340 de locuri la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și 300 de locuri, la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, doar persoanele care au domiciliul sau reședința în județul Alba. Inspectoratul de Poliție Județean Alba recrutează candidați din județul Alba și pentru admiterea la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din subordinea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care a scos la concurs 240 de locuri”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba.
Ce probe au de susținut candidații
După înscriere, în perioada 19 – 24 mai, urmează susținerea probei de evaluare a performanței fizice. O altă probă, cea de verificare a cunoștințelor, va avea loc în 27 mai. De data aceasta la sediul școlilor pentru care au optat candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice. Candidații din județul Alba vor fi repartizați, pentru evaluarea performanței fizice, la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj – Napoca. Indiferent de instituția de învățământ aleasă pentru concursul de admitere. La proba de evaluare a performanței fizice nu se admit contestații, repetări sau reexaminări.
Proba de evaluare a cunoștințelor, de care pomeneam mai sus, constă într-un test grilă cu întrebări din mai multe discipline. Limba română, limbă străină, legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic. La limba străină candidatul optează, prin cererea – tip de înscriere la concursul de admitere, pentru limba engleză sau limba franceză.
Tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor sunt cele din sesiunea de admitere octombrie – decembrie 2022. Examinarea medicală se realizează pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere. Acest lucru se face în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 31 mai – 29 iunie 2023. Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 30 iunie 2023.
Toate detaliile privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat, actele necesare la înscriere și probele de concurs se regăsesc aici.