Oamenii nu mai au atât de multă încredere în vaccinurile pentru copii. Noul raport UNICEF
După pandemia de Covid – 19 oamenii nu mai au atât de multă încredere în vaccinurile pentru copii. Acest lucru a fost constatat în mai multe țări, printre care și România. Un nou raport UNICEF arată că, la nivel mondial, 67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul celor trei ani în care sistemul medical a fost suprasolicitat.
Datele raportului arată că percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor pentru copii a scăzut în timpul pandemiei de Covid – 19 în 52 din cele 55 de țări analizate. Potrivit raportului „Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, în România importanța percepută a scăzut cu 10%. În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal și Japonia, scăderea a fost de peste o treime. China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor.
În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.
Frica și dezinformarea, principalii factori care au dus la neîncredere
Oamenii au ajuns în situația de a nu mai avea încredere datorită câtorva factori. Printre ei se numără frica și dezinformarea. „În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul. Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.
Potrivit raportului, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021. Gradul de acoperire vaccinală a scăzut în 112 țări. Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal. Astfel, e necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați. Și pentru a preveni epidemiile de boli mortale. De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior. Dacă comparăm perioada 2019 – 2021 cu intervalul de trei ani precedent, se observă o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.