Iată ceva ce părinţii e bine să reţină. Cum alegeţi pentru copii o pâine cu adevărat „curată”
O pâine cu etichetă curată trebuie să conţină doar ingrediente simple. Fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască.
La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. La fel şi părinţii doresc pentru copii lor ce e mai bun şi mai sănătos. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice.
O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală. O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului.
Știți cum arată o etichetă curată?
Răspunde dr. MIhaela Bilic, medic nutriţionist: ,,Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe”.
Pâinea curată, pâinea cu maia
Agentul de creștere este maiaua, iar etichetarea pentru o maia lichidă activă trebuie să fie formată din 3 cuvinte: făină, apă, cultură starter. Atenție, există și pâine „preparată” cu maia, în acest caz agentul de creștere este de fapt drojdia, în amestec cu maia uscată și inactivă. Timpul de dospire este de 48 – 72 ore, interval necesar pentru fermentația lactică. Ea ajută la predigestia glutenului și neutralizează o parte din fitații din făină (substanțe care blochează absorția de minerale din cereale).
„O pâine bună are gust ușor acid, un miez aerat și o consistență elastică”, spune într-o postare medicul nutriţionist. O pâine cu etichetă curată este mai hrănitoare, mai ușor de digerat și are un indice glicemic mai mic. Și chiar dacă prețul este mai mare, merită, e o investiție în sănătatea voastră! Pentru sandwich-ul sănătos al copilului pentru şcoală, părinţii e bine să aleagă o pâine curată!”, a mai scris nutriționistul în postarea sa de pe Facebook.