Otravă în meniul zilnic al copiilor. Cei mici adoră aceste fructe, dar sunt teribil de periculoase
Pentru o viață sănătoasă e important, printre altele, să consumăm fructe și legume. Totuși, trebuie să avem grijă de unde le procurăm. Environmental Working Group (EWG), un grup de activiști americani, au publicat topul celor mai contaminate fructe și legume. Unele dintre ele reprezintă otravă în meniul zilnic al copiilor.
Documentul, numit Ghidul cumpărătorului, include două liste. Una se numește „Dirty Dozen” și cuprinde fructele și legumele cu cel mai mare grad de contaminare cu pesticide. Cealaltă listă, numită „Clean Fifteen”, cuprinde fructele și legumele cel mai puțin contaminate. Organizația non – profit EWG publică în fiecare an, începând cu 2004, Ghidul cumpărătorului. Concret, mai multe fructe și legume sunt analizate pentru a vedea care e gradul lor de contaminare cu pesticide. Ele reprezintă niște substanțe chimice cu toxicitate mare care se folosesc în agricultură pentru distrugerea dăunătorilor. Deși sunt menite să ucidă dăunătorii, cum ar fi ciupercile, insectele și buruienile, multe pesticide sunt, de asemenea, legate de probleme grave de sănătate umană. Potrivit EWG, printre ele se numără perturbarea hormonilor, toxicitatea creierului și a sistemului nervos și chiar cancerul.
Care sunt cele mai contaminate fructe și legume, dar și cele mai sigure
Ghidul cumpărătorului din 2023 include date din 46.569 de mostre dintr-un total de 46 de fructe și legume. Dintre acestea, 12 fructe și legume au fost cele mai contaminate cu pesticide. Este vorba despre:
Pe de altă parte, fructele și legumele care au avut cele mai mici cantități de reziduuri de pesticide sunt 15 la număr. Este vorba despre:
Morcovi
Pepene verde
Cartofi dulci
Mango
Ciuperci
Varză
Kiwi
Pepene galben
Sparanghel
Mazăre dulce (congelată)
Papaya
Ceapă
Ananas
Porumb dulce
Avocado
Există și 19 fructe și legume care au fost testate, dar nu se încadrează în vreuna din cele două liste. Printre ele se numără roșiile, cartofii, țelina, salata verde, portocalele, castraveții, mandarinele, vinetele, prunele, bananele și conopida.