COMORILE MUZEELOR. Pistol cu percuție, din colecția unui fost subprefect de Timiș
COMORILE MUZEELOR. Pistol cu percuție – Atelier oriental, Imperiul Otoman, începutul secolului al XIX-lea – Conversie pe sistem cu capsă la mijlocul aceluiași secol (cca 1850). Il puteți vedea la Muzeul Național al Banatului.
Pistolul este donația lui Ormos Zsigmond înregistrată la 19 iunie 1889. Pistolul provine din colecția lui Muzslay Laszlo, fost subprefect.
Mecanismul pistolului
Țeava pistolului este tronco-octogonală la culată, rotunjită spre gură și lisă în interior. În partea superioară, spre culată, țeava este găurită (neutralizare ulterioară). Țeava este fixată de uluc prin patru cuie transversale și este decorată în întregime, inclusiv pe brațul de fixare, cu motive geometrice și florale realizate prin damaschinare cu argint. Spre culată, în partea stângă, există un marcaj care indică proveniența orientală a țevii. Mecanismul de dare a focului cu percuție a fost realizat prin conversia vechiului mecanism cu cremene. A fost îndepărtată tigăița, amnarul și arcul amnarului și a fost adăugat un suport pentru capsă și cocoș percutor. Platina și contraplatina sunt decorate prin damaschinare, în aceeași manieră cu țeava. Contraplatina strânge platina în două șuruburi.
Lemn, metal, argint
Mecanismul de declanșare este complet. Garda este decorată prin damaschinare, în aceeași manieră cu țeava, platina și contraplatina. Garda se prelungește cu tălpi ornamentale de fixare spre uluc și mâner. Pe suprafața gărzii ornamentele sunt tocite și alterate. Mânerul și ulucul sunt din lemn. Pe componentele lemnoase sunt fixate elemente ornamentale din argint – traforate și gravate – prinse cu ținte metalice. În partea superioară a mânerului este fixat un element decorativ din alamă de forma unui scut triunghiular cu o coroană.
Elemente false
Mânerul se termină în partea inferioară cu un bulb metalic basoreliefat cu motive vegetale și cu un bumb realizat în aceeași manieră. În partea inferioară a ulucului sunt fixate două elemente false de susținere pentru bătătorul aparent, construit în bloc cu ulucul.
Arma a fost asamblată într-un atelier balcanic/otoman, folosindu-se și piese de import vest-europene (în special din bazinul mediteranean).