POVEȘTILE MODEI. Cine a fost Mary Quant, designerul care a inventat fusta mini
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Designerul care a tăiat tivul fustelor și le-a făcut scurte ocupă unul din cele mai importante locuri în istoria modei.
Există piese vestimentare care sunt parte din istorie. Asta pe lângă faptul că absolut toate au propria istorie, și au fost create cu un scop. În anii 1960 un tânăr designer a fost extrem de curajos și a decis să le permită femeilor să își expună picioarele în toată splendoarea lor. Este vorba de Mary Quant. Designerul care a inventat moda adolescentină cu fuste scurte, foarte scurte, a murit săptămâna acesta, în casa ei de la țară, în Anglia, la vârsta de 93 de ani.
Stiliștii sunt de acord că creatoarea fustei mini în anii 1960 a făcut mult mai mult decât să taie tivul fustelor și rochiilor lungi și „decente”. Deși rochiile sale scurte și fustele scurte au fost create pentru tinerele femei cu noi sentimente de libertate, scrie celebra jurnalistă Suzy Menkes, într-o postare pe Instagram.
„Fusta mini” a devenit semnalul unei lumi în schimbare dramatică a anilor „Swinging Sixties”. Tot ceea ce Quant a făcut împreună cu soțul ei, în parteneriat cu prietenul lor Archie McNair, a avut ca scop crearea unei noi societăți. (…) Din punct de vedere mental, schimbarea a fost și mai profundă, deoarece tânăra designer și-a dat seama că femeile de vârsta ei nu mai voiau să se îmbrace – sau să trăiască – ca părinții lor”, a mai arătat aceasta.
Mary Quant a făcut revoluție în modă
Cunoscută ca mama fustei mini, îmbrăcată în fustele și rochiile sale scurte și cizmele sale caracteristice, înalte, cu ochi mari, pictați, pistrui falși și un bob, pe care l-a purtat practic toată viața, ea a întruchipat moda anilor 1960, un trend care a început la Londra. În acea perioadă Anglia ieșea din privațiunile postbelice atunci când, în 1955, Quant și iubitul ei aristocrat, Alexander Plunket Greene, amândoi abia ieșiți de la școala de artă, au deschis un butic numit Bazaar pe King’s Road din Londra, în inima cartierului Chelsea. Quant l-a umplut cu ținutele pe care le purtau ea și prietenele ei boeme.
Tinerele femei din acea perioadă întorceau spatele formelor încorsetate ale mamelor lor, cu talia strânsă, care dominase încă din 1947. Ele disprețuiau uniforma acelei generații și voiau altceva. Plus libertatea de a-și arăta corpul liber. Atunci când nu găsea piesele pe care le dorea, doamna Quant le confecționa singură, cumpărând țesături cu amănuntul de la magazinul de lux Harrods și cusându-le în dormitorul ei, scrie New York Times.
Designerul a devebit brand global, premiat de Regină
Un deceniu mai târziu, Mary Quant era un brand global, cu licențe în toată lumea – a fost numită ofițer al Ordinului Imperiului Britanic în 1966 pentru contribuția sa la exporturile britanice – și cu vânzări care în curând au atins 20 de milioane de dolari. A existat o linie Mary Quant la J.C. Penney și buticuri în marile magazine din New York. Existau machiaje Mary Quant – pentru femei și bărbați – ambalate în cutii de vopsea, gene pe care le puteai cumpăra la metru, precum și lenjerie, colanți, pantofi, îmbrăcăminte exterioară și blănuri. Până în anii 1970, existau așternuturi de pat, papetărie, vopsea, articole pentru casă și o păpușă Mary Quant, Daisy, numită după logo-ul cu margarete al designerului.
„Designerul celebru este astăzi o parte acceptată a sistemului modern de modă, dar Mary era rară în anii ’60 ca ambasador al propriilor haine și al propriului brand, a declarat pentru The New York Times Jenny Lister, co-curator al unei retrospective din 2019 a operei lui Mary Quant la Victoria & Albert Museum din Londra. Ea nu a vândut doar un cool britanic excentric, ci a fost de fapt un cool britanic excentric și fata Chelsea supremă”.
Cum s-a lansat în modă
„Am crescut fără să vreau să mă maturizez, a spus odată Mary Quant. Să cresc părea groaznic. Pentru mine, a fost îngrozitor. Copiii erau liberi și sănătoși, iar adulții erau hidoși”. Barbara Mary Quant s-a născut la 11 februarie 1930, în Blackheath, în sud-estul Londrei. Părinții ei, John și Mildred (Jones) Quant, erau profesori galezi care proveneau din familii de mineri și erau hotărâți ambii lor copii, Mary și Tony, să urmeze o carieră convențională.
Dar Mary a vrut să studieze moda. Când a primit o bursă la Goldsmiths College (în prezent Goldsmiths, Universitatea din Londra), care se axează pe artă, părinții ei au făcut un compromis: putea să meargă la facultate dacă își lua licența în educație artistică (a studiat ilustrație). Acolo, l-a cunoscut pe domnul Plunket Green, un excentric văr cu filosoful Bertrand Russell și cu ducele de Bedford, care purta pijamaua de mătase shantung aurie a mamei sale la cursuri, în rarele ocazii în care era prezent, și care cânta jazz la trompetă.
Aveau amândoi 16 ani și au devenit inseparabili. Erau încântați de farse și de atenția pe care o atrăgeau pentru ținutele lor. Plunket Greene și-a pictat odată pieptul gol pentru a imita nasturii de la o cămașă și a ieșit așa pe stradă. L-au întâlnit curând pe Archie McNair, un avocat care devenise fotograf de portrete și care avea o cafenea sub studioul său din Chelsea. Cei trei au decis să deschidă o afacere împreună. Fiecare a pus la bătaie 5.000 de lire sterline și au cumpărat o clădire la 138a King’s Road. Așa a început totul.