Locuri de poveste din România. Mănăstirea Voroneț, construită în trei luni și trei săptămâni
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Pentru că suntem în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, cum mai e numită, vom vorbi de una dintre cele mai impresionante mănăstiri de la noi din țară. Mănăstirea Voroneț se remarcă atât prin culoarea ei, care e o marcă înregistrată, cât și prin istoria ei. Biserica se află în centrul satului cu același nume, situat la poalele Carpaților, în județul Suceava. Ea a fost construită în anul 1488 de către Ștefan cel Mare, în numai trei luni și trei săptămâni (din 26 mai până în 14 septembrie).
În anul 1785 Mănăstirea Voroneț s-a numărat printre cele 23 de mănăstiri desființate din cauza faptului că partea de nord a Moldovei a fost anexată Imperiului Austriac. Călugării au plecat, iar biserica s-a transformat într-o ruină. Asta până când oamenii care lucrau pământul din zonă au format acolo satul Voroneț, iar biserica a început să fie refolosită pentru oficierea slujbelor. La începutul secolului XX, după Marea Unire, Mănăstirea Voroneț a fost declarată monument istoric. În perioada comunistă, treptat, au fost interzise complet atât lumânările, cât și slujbele. După zeci de ani, în 1991, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să reînființeze Mănăstirea de la Voroneț, ca mănăstire de călugărițe, iar azi o mulțime de turiști și credincioși îi trec pragul.
„Albastru de Voroneț”, marcă înregistrată
Mănăstirea Voroneț este pictată nu doar în interior, ci și la exterior. Acolo întâlnim și culoarea „Albastru de Voroneț”, culoare reprezentativă și marcă înregistrată de către măicuțe. Este imposibil ca cineva să vorbească despre această mănăstire și să nu pomenească de culoarea pe care o are. Cu nuanțe diferite, „Albastru de Voroneț” bucură privirea oamenilor cu diferite nuanțe, în funcție de lumina de afară. Din ce se știe, culoarea ar fi fost făcută dintr-o rocă ce conține cupru și o piatră semiprețioasă numită lazurit.
Pentru a proteja această culoare, măicuțele de la mănăstire au înregistrat-o. „Printre vizitatorii mănăstirii s-au aflat și câțiva specialiști în vopseluri de mașini. Am fost întrebată dacă „Albastru de Voroneț” este marcă înregistrată. Atunci am spus „da”, iar a doua zi eram în tren spre București pentru a înregistra marca la OSIM. Altfel, ne-am fi putut trezi că „Albastru de Voroneț” putea să reprezinte și o marcă de vopsea pentru mașini. Ar fi fost incorect. Trebuie să protejăm și să nu ducem în derizoriu valorile acestui concept”, a explicat, în cadrul emisiunii „Rețeaua de Idoli”, maica stareță Gabriela Platon.