Grup de acțiune anti-bullying în școli – propunerea Organizației Salvați Copiii România și a Asociației Elevilor
Organizația Salvați Copiii România și Asociația Elevilor din Constanța solicită Ministerului Educației Naționale introducerea explicită, în textul Legii Educației Naționale, a prevederii ca în fiecare unitate de învățământ să fie înființat un grup de acțiune anti-bullying cu rolul de prevenire, identificare şi soluționare a faptelor de bullying. Va redam mai jos comunicatul primit de la Salvați Copiii.
Pentru ca violența în școli să fie soluționată pe termen lung, este imperativă prezența elevilor în consiliile de administrație ale școlilor și consultarea asociațiilor reprezentative ale elevilor. Totodată, este necesară corectarea, nu adâncirea inechităților sociale, prin suplimentarea cu 50% a costului standard pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și acordarea de burse sociale și elevilor care participă în învățământul cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A Doua Șansă”.
Combaterea bullying-ului – o prioritate legislativă
Astfel, considerăm imperativă o politică reală care să prevină și să soluționeze actele de violență în școli, fie ea fizică, verbală sau sub forma hărțuirii cibernetice, prin introducerea a două aliniate la art. 11:
(2) Pentru prevenirea violenței psihologice-bullying, în fiecare unitate de învățământ va fi înființat un grup de acțiune anti-bullying cu rolul de prevenire, identificare şi soluționare a faptelor de bullying, comise între elevi prin acțiuni fizice, verbale, relaționale şi/sau cibernetice. La începutul fiecărui an școlar, instituțiile de învățământ au responsabilitatea de a-şi întocmi propriile strategii şi planuri de asigurare şi menținere a unui climat școlar adecvat educației de calitate.
(6) Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și personalul administrativ au obligația de a semnala conducerii unităților de învățământ și, după caz, autorităților competente orice încălcare a prevederilor aliniatului (1).
Respectarea demnității copilului
Mai mult, solicităm introducerea principiului respectării demnității copilului. Proiectul de lege menționează ca principiu respectarea demnității cadrelor didactice, fără să menționeze același lucru despre elevi. De aceea, considerăm necesară introducerea cuvântului ”demnitate”, în înșiruirea situațiilor de risc în care se pot regăsi elevii.
În această variantă a proiectului de lege lipsesc referirile la climatul școlar și grupurile de acțiune anti-bullying, condiții esențiale pentru prevenirea și combaterea bullying-ului, potrivit normelor metodologice anti-bullying în vigoare (Ordin 4.343/2020). Salvați Copiii a explicat în repetate rânduri de ce acest grup de acțiune nu este o ”nouă comisie” în structura organizațională a școlilor. Spre deosebire de comisiile actuale considerate birocratice, parțial funcționale și cu un impact pozitiv redus în viața elevilor, aceste grupuri de acțiune au caracter informal și sunt reglementate doar prin prisma activităților de prevenire a bullying-ului și de preluare directă spre rezolvare a unor situații de bullying, și nu prin documente, așa cum se înțelege în mod greșit din cauza necunoașterii legii.
Componența comisiilor
În componența lor, alături de director, consilier școlar (pivot al grupului) și cele 2 cadre didactice pregătite special pentru acest rol, prezența elevilor, ca membri ai grupului cu aceeași putere de decizie, capătă o importanță crucială. Toate cercetările științifice indică faptul că, în lipsa implicării copiilor în prevenirea acestui fenomen extrem de grav, nu pot fi obținute niciun fel de rezultate pozitive pentru siguranța și sănătatea emoțională a copiilor.
De asemenea, lipsește prevederea cu privire la obligația cadrelor didactice de a semnala cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului conducerii unităților de învățământ sau altor autorități competente. E vorba de poliție, serviciilor public de asistență socială sau, după caz, direcției generale de asistență socială și protecția copilului etc.. În practică, cu excepția cazurilor grave de violență, multe dintre situațiile de acest tip, comise de cadrele didactice, personalul auxiliar ori de către elevi, nu ajung în atenția instituțiilor specializate. Prevenirea faptelor de violență gravă este posibilă doar prin tratarea adecvată și a situațiilor, deși de risc, considerate nesemnificative de către cadrele didactice.