MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Misterul Gobekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre misterul celui mai vechi templu din lume.
Săptămâna trecută v-am vorbit despre misterul de la Stonehenge, un cunoscut monument preistoric din Anglia. Ei bine, azi ne îndreptăm privirea către „orașul” Gobekli Tepe din Turcia. El a fost construit cu 6.000 de ani înainte de Stonehenge, potrivit bbc.com. Ceea ce lumea considera a fi un simplu platou de calcar ascundea de fapt un oraș preistoric. În urmă cu mai bine de 25 de ani, arheologul german Klaus Schmidt a început să facă săpături acolo și a găsit peste 20 de incinte circulare din piatră. Cea mai mare avea un diametru de 20 de metri, iar în centru se regăseau doi piloni cu o înălțime de peste cinci metri sculptați în mod elaborat. Specialistul era convins că edificiile descoperite erau neobișnuite, chiar unice. Și așa a fost.
Structurile aveau o vechime de 11.000 de ani sau mai mult, ceea ce le face cele mai vechi structuri monumentale cunoscute ale umanității, construite nu pentru adăpost, ci pentru un alt scop. După un deceniu de muncă, Schmidt a ajuns la o concluzie remarcabilă. Orașul descoperit, Gobekli Tepe, explica motivul pentru care oamenii au început să cultive și să trăiască în așezări permanente. Uneltele de piatră și alte dovezi găsite de Schmidt și echipa sa la sit au arătat că incintele circulare au fost construite de vânători – culegători, care trăiau de pe urma pământului așa cum făceau oamenii încă dinainte de ultima eră glaciară. Potrivit lui Schmidt, situl era mai degrabă un loc de ritual, poate un fel de complex de înmormântare sau de cult al morții, decât o așezare.
Gobekli Tepe, considerat primul templu din lume
De la descoperirea orașului, cercetările au continuat. Primele fotografii cu stâlpii uriași și „camerele” circulare ale sitului au fost publicate pentru prima dată la mijlocul anilor 2000. Acestea au captivat atât jurnaliștii, care au fost din ce în ce mai interesați de subiect, cât și turiștii. Gobekli Tepe este considerat locul de naștere al religiei. Revista germană Der Spiegel a comparat pajiștile din zonă cu Grădina Edenului. Unii numesc situl drept primul templu din lume. Totuși, dacă a fost sau nu, rămâne un mister. În 2018, Gobekli Tepe a fost adăugat în registrul Patrimoniului Mondial UNESCO, iar oficialii turci din domeniul turismului au declarat anul 2019 „Anul Gobekli Tepe”.
Klaus Schmidt a murit în anul 2014, însă cercetările au fost continuate de arheologul Lee Clare și echipa sa. În urma unor noi săpături au fost descoperite dovezi cum că acolo ar fi existat case. Deci, se poate vorbi totuși și de un sat. Nu doar de un templu izolat, vizitat la ocazii speciale, cum era considerat inițial. Echipa a descoperit, de asemenea, o cisternă mare și canale pentru colectarea apei de ploaie, esențiale pentru susținerea unei așezări pe vârful uscat al muntelui. Printre descoperiri de mai numără și mii de unelte de măcinat pentru prelucrarea cerealelor folosite la gătitul terciului și fabricarea berii.
Și în zilele noastre oamenii sunt fascinați de acest loc și-l vizitează an de an, misterul nefiind elucidat încă. O poveste inspirată de acest loc, dar și imagini filmate acolo, pot fi urmărite într-un serial disponibil pe Netflix. Acesta poartă numele Atye (Darul).