Laleaua galbenă de la Cazane, unică în lume, a înflorit. Până când poate fi admirată
Pe stâncile din Clisura Dunării crește o floare rară care atrage an de an o mulțime de turiști. Este vorba despre laleaua galbenă de la Cazane, o floare unică în lume. Minunăția a înflorit, iar turiștii o pot admira până pe la începutul lunii mai.
Laleaua galbenă mai poartă și denumirea de „laleaua bănățeană”. Ea crește doar pe versanții sudici și abrupți ai Ciucarului Mare, care delimitează Cazanele Mari ale Dunării. Își face apariția primăvara, în luna aprilie, și rezistă până pe la începutul lunii mai. Crescând pe stânci, planta este oarecum protejată. Oamenii o pot admira din barcă, de pe Dunăre. Protejată este și de lege. Așadar, cei care au în plan să rupă vreun fir ar trebui să se gândească de două ori. Amenda pentru cei care fac asta este de 10.000 lei, potrivit evz.ro. România e singura țară în care laleaua galbenă își mai face apariția an de an.
Laleaua galbenă, unică în lume
Vecinii noștri din Serbia au avut și ei lalele galbene pe versanții nordici dintre Porțile de Fier. Din păcate, în ultimii ani floarea nu a mai înflorit. „La vecinii sârbi, ea nu există, iar pe malul românesc al Dunării crește în zona Peșterii Veterani, datorită poziției față de soare, iar colegii noștri de la Romsilva – Parcul Natural Porțile de Fier observă în jur de 6.000 de exemplare în fiecare an. Florile lalelei bănățene sunt exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Laleaua de Cazane este o specie strict protejată”, au scris, într-o postare pe Facebook, reprezentanții Romsilva.
De frumoasa și îndrăgita lalea galbenă se leagă și o legendă. Aceasta spune că o fetiță a fost izgonită de acasă de mama ei vitregă. Necăjită și supărată, fetița a fugit în această zonă sălbatică și a plâns mult. Lalelele galbene ar reprezenta de fapt zecile de lacrimi pe care micuța le-a vărsat.