Copiii de etnie romă, din ce în ce mai acceptați de elevii români
În ultimii 10 ani numărul copiilor care ar accepta un coleg de clasă sau de bancă a crescut considerabil. Chiar dacă încă se confruntă cu situații legate de discriminare, copiii de etnie romă sunt din ce în ce mai acceptați de elevii români.
Procentul copiilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7%, în 2013, la 61,8%. Asta reiese din ancheta realizată de Organizația Salvați Copiii România. Mai mult, copiii afirmă că nu ar avea nimic împotrivă să aibă un coleg de bancă de etnie romă. Procentul este considerabil în creștere în ultimii zece ani. De la 32,3% la 50,4%. În egală măsură, se observă o scădere semnificativă a procentului celor care ar fi împotrivă să fie colegi de clasă / bancă cu un elev rom. Cu circa 14 puncte procentuale în cazul colegului de clasă, respectiv 7% în cazul colegului de bancă.
Încă din anul 1998, Salvați Copiii a dezvoltat programe de includere preșcolară și școlară a copiilor din medii defavorizate. Ele s-au adresat cu prioritate romilor. „Urmărind creșterea accesului la educație preșcolară și îmbunătățirea nivelului de pregătire pentru școală, Grădinița Estivală a constituit o modalitate prin care copiii au fost atrași către școală. Au fost ajutați să se integreze. Și a fost redus decalajul educațional față de copiii care au beneficiat de pregătire preșcolară tipică”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Rezultatele programului integrat de sprijinire socio – educațională
În cadrul programului derulat au fost ajutați sute de copii și sute de persoane:
690 de copii au beneficiat de servicii educaționale. Grădinițe estivale, program Școală după școală, activități remediale și de pregătire suplimentară. Prin acestea s-a redus riscul abandonului școlar în rândul copiilor romi;
32 de specialiști / voluntari din domeniile educației, sănătății, ocupării, asistenței sociale, administrației publice;
312 de persoane au beneficiat de servicii de sănătate;
129 de persoane au beneficiat de consiliere privind ocuparea unui loc de muncă;
206 persoane au beneficiat de servicii de parenting;
1140 de beneficiari au beneficiat de sprijin material;
77 de persoane de etnie romă au beneficiat de măsuri de abilitare (împuternicire);
46 de experți și lideri romi instruiți pentru apărarea drepturilor romilor;
au fost constituite două grupuri de inițiativă civică. Ele sunt formate din persoane de etnie romă în comunitățile Breasta, Dolj și Bahna, Neamț.
„Rezultatele anchetei Salvați Copiii România arată că schimbările pozitive de durată sunt cele care pornesc atât de la modele de integrare socială care urmăresc cu adevărat beneficiarul, cât și de la comunitate. Faptul că elevii români au devenit mai toleranți față de colegii de etnie romă este o achiziție pozitivă, pe care trebuie să o consolidăm”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România. În perioada martie 2021 – decembrie 2023, Salvați Copiii România derulează proiectul „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”. Acesta e finanțat prin Granturile SEE – Programul Dezvoltare Locală și destinat persoanelor de etnie romă. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor din patru localități de la nivelul județelor Neamț, Suceava, Timiș și Dolj.