Mai bine de jumătate din copiii români vor să plece din țară. Care sunt motivele
Organizația Salvați Copiii România a lansat în 4 aprilie Raportul național privind drepturile copilului. Datele arată că mai bine de jumătate din copiii români vor să plece din țară. Printre motive se numără oportunitățile legate de educație, condițiile de viață din România, dar și reunirea cu rudele sau prietenii care au părăsit deja țara.
Ancheta a avut loc în perioada noiembrie – decembrie 2022, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Acesta a fost format din copii de gimnaziu și liceu. Datele finale arată că 55,1% dintre copii își doresc să plece din țară și să se stabilească peste granițe. De asemenea, o treime dintre aceștia și-ar dori să-și continue studiile în străinătate. 26,3% dintre copii spun că vor să plece din țară pentru oportunitățile legate de educație, în timp ce 21,9% vor să plece din cauza nemulțumirii sau neîncrederii față de condițiile de viață din România. Îngrijorător este faptul că, deși cei mai mulți dintre copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință.
Ancheta a scos la iveală însă și lucruri bune. În comparație cu rezultatele unui studiu anterior realizat în 2013, se observă o creștere a procentului elevilor care acceptă colegi de clasă romi (de la 48,7% la 61,8%) sau colegi de bancă de aceeași etnie (de la 32,3% la 50,4%). Și pentru scenariul unor colegi cu dizabilități fizice au fost observate îmbunătățiri ale rezultatelor (de la 39,8% la 60,2%). În cazul copiilor cu probleme de sănătate mintală situația nu mai e atât de roz. Procentul de acceptare a scăzut de la 36,6% la 31,9%.
„Și noi avem drepturi”, programul care vine în sprijinul copiilor
În 1990 Salvați Copiii a inițiat programul „Și noi avem drepturi”. Acesta e menit să educe atât copiii, cât și specialiștii care lucrează cu copii. Concret, programul își propune:
informarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități, în acord cu Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Cum? Prin tehnici de educație de la egal la egal și stimularea participării lor în programe și acțiuni sociale;
creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului;
implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, care să le dezvolte cunoștințele privind drepturile copilului și totodată abilități și atitudini în acord cu acestea.
Principalele componente ale programului sunt sesiunile interactive de informare de la egal la egal, concursul național Drepturile Copilului, desfășurat anual, și evenimentele naționale care încurajează participarea copiilor. Mai multe despre ancheta Salvați Copiii puteți afla de aici.