Polițiștii, alături de elevi în „Școala Altfel”. Polițiștii din județul Bacău au desfășurat și în această săptămână activități cu caracter preventiv împreună cu elevii, cu prilejul săptămânii „Școala Altfel”. Au fost abordate mai multe teme de discuție, în funcție de categoriile de vârstă ale elevilor, cu scopul pregătirii acestora pentru o mai bună gestionare a riscurilor la care se expun.
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de colegii lor de la Biroul Siguranță Școlară, Serviciul Rutier, Proximitate, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău, au fost prezenți în mai multe unități de învățământ din județ. Au adus în prim plan subiectul siguranței copiilor, atât în mediul școlar, cât și acasă, la joacă, pe stradă sau pe internet.
Preșcolari și liceeni, alături de polițiști
Beneficiarii activităților de prevenire au fost atât preșcolari și elevi de clase primare și gimnaziale, cât și liceeni, de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Lespezi, Școala Gimnazială „Dr. Alexandru Șafran” Bacău, Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Văii, Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Școala Gimnazială Răcăciuni, Școala Gimnazială Strugari și Școala Gimnazială Nr. 1 Faraoani.
Ce au învățat elevii
Temele abordate au fost foarte diverse, de la lecții de educație rutieră pentru cei mici, prevenirea bullying-ului și violenței în școli, a furturilor și a delincvenței juvenile, până la siguranța online, agresiuni sexuale sau trafic și consum de droguri. Polițiștii le-au vorbit elevilor despre infracțiune și răspundere penală. Le-au oferit exemple de fapte săvârșite de minori, care au fost sancționate conform legii. Elevilor li s-a explicat că respectarea normelor juridice implică în mod necesar cunoaşterea acestora, cu atât mai mult cu cât invocarea motivului necunoaşterii legii nu este o scuză care să îi absolve de vină.
Întâlnirile polițiștilor cu copiii au avut caracter interactiv, aceștia având ocazia să adreseze întrebări și să povestească exemple personale sau despre care au auzit în comunitate, ori mass-media.