Locuri de poveste din România. Peștera Comarnic se redeschide pentru turiști
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În inima Munților Banatului, la jumătatea distanței dintre Reșița și Anina, se află o peșteră cu adevărat spectaculoasă. Numele ei e Peștera Comarnic, face parte din obiectivele turistice ale Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, iar din 1 aprilie se redeschide pentru turiști. Potrivit Romsilva, această peșteră este cea mai frumoasă și sălbatică din Banat și, poate, chiar din România. Este a doua ca lungime din Banat (6201 metri), fiind întrecută ca întindere doar de Peștera Buhui (6547 metri).
Peștera Comarnic are două intrări
„Peștera Comarnic este rezervație speologică din 1947 și este situată în inima Munților Banatului, la jumătatea distanței dintre Reșița și Anina, în apropierea confluenței pârâului Comarnic cu râul Caraș. Peștera are două intrări principale: una în amonte (în direcția sud – est), la o altitudine de 473 metri pe unde pătrunde și pârâul Ponicova și o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443 metri, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m). Diferența de nivel dintre cele două intrări este de 30 metri. Din cei peste 6200 m structurați pe 3 nivele (fosil, subfosil şi activ), turiștii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 metri. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova”, transmit reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, cel din care face parte și Peștera Comarnic, include și alte obiective turistice. Se întinde pe o suprafață de 36.052 de hectare și include opt rezervații naturale, în zone de conservare specială, strict protejate, și numeroase obiective și trasee turistice.
Dicționar
Confluență: locul în care se unesc două sau mai multe cursuri de apă;