Cum ajung elevii din Cluj cei mai prietenoși cu natura. Un exemplu de urmat
Cele mai multe unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj au ales să organizeze în perioada 27 – 31 martie programul Școala Altfel, respectiv Săptămâna Verde. Așadar, zilele acestea, majoritatea elevilor participă la activități extrașcolare și se împrietenesc cu mediul. Iată cum ajung elevii din Cluj cei mai prietenoși cu natura.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, 82 de unități de învățământ au decis să organizeze în această săptămână programul Școala altfel. Pe de altă parte, alte 74 de unități de învățământ desfășoară activități educaționale în cadrul programului Săptămâna verde. Activitățile la care iau parte elevii sunt menite să le dezvolte competențe de învățare, dar și socio – emoționale.
În cadrul activităților dedicate programului Săptămâna verde elevii află mai multe despre problematica schimbărilor climatice cu care se confruntă omenirea. Cadrele didactice au planificat mai multe demersuri. Ele sunt menite să crească nivelul de cunoștințe, abilități și capacități pentru reciclarea selectivă și managementul deșeurilor. De asemenea, elevii se familiarizează cu ceea ce presupun poluarea, risipa alimentară, consumul și producția sustenabilă. Totodată, află mai multe despre exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale, protejarea ariilor naturale, biodiversitate și catastrofele naturale.
Elevii pun în practică cunoștințele acumulate la clasă
„Activitățile extrașcolare asigură transferul de cunoștințe acumulate de către elevi în cadrul curriculumului formal, în contexte noi, nonformale. Ceea ce le oferă oportunitatea de a implementa în practică cunoștințele teoretice acumulate. De a-și pune în valoare creativitatea, talentele, accesul la surse informaționale diverse pentru realizarea de proiecte, de a participa la activități în echipe de elevi din clase diferite, activități desfășurate în școală sau în afara ei.
Scopul derulării acestor programe constă în antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut. Mai constă și în cultivarea interesului pentru activități științifice, culturale, sportive, de protejare a mediului, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale. Pe de altă parte, prin intermediul acestor programe, cadrele didactice au posibilitatea, la rândul lor, să își pună în valoare creativitatea și aptitudinile. Propunând activități interesante, pe care, în cadrul orelor de curs nu le-ar fi putut desfășura. Prin care valorifică componenta educațională. Să-și cunoască mai bine elevii. Să le influențeze dezvoltarea personală și pregătirea pentru viață”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.