După ce zilele trecute ne-am bucurat de vreme frumoasă, ne-am îmbrăcat în haine mai subțiri și am admirat pomii înfloriți, acum suntem nevoiți să ne întoarcem la geci și haine groase. Încă de ieri o masă de aer polar și-a făcut apariția la noi în țară. Practic, s-a întors iarna în România. Cu tot ce înseamnă ea: frig, zăpadă și îngheț.
În acest moment Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat mai multe avertizări meteorologice. Un cod galben în vigoare ne spune că până în această seară, la ora 21:00, în Carpații Meridionali și de Curbură apar intensificări ale vântului. Cu rafale de peste 70 – 90 km / h. Un alt cod galben e valabil tot până în această seară, la aceeași oră. El vizează cea mai mare parte a Moldovei, local Oltenia, sudul Transilvaniei și sud – vestul Munteniei. În aceste zone intensificările vântului vor avea viteze de 55 – 60 km / h.
Vremea rece și mai ales ninsoarea nu erau așteptate. Așa că, toată lumea se întreabă când vine iar primăvara. Potrivit unei informări meteorologice a ANM, frigul, bruma și înghețul pun stăpânire pe țara noastră până în 30 martie, ora 9:00. „Vremea va fi rece pentru această dată în toată țara. Iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade. Și se va produce brumă sau îngheț la sol”, anunță reprezentanții ANM.
Unde ninge în aceste zile
Vremea rece aduce cu ea și ninsori sau lapoviță, dar și vânt puternic, care poate trece și de 140 km / h. „Pe măsură ce toată masa asta rece din nord – vestul continentului coboară și acoperă toată țara, precipitațiile se vor transforma. Vom avea parte, pe partea de vest, centru și nord, de lapoviță și ninsoare, iar pentru zona de munte predomină ninsorile”, a declarat, pentru PRO TV, meteorologul ANM Diana Giurgiu. Tot ea a explicat că intensificările vântului de peste 140 km / h duc cu gândul la un uragan de categoria I. Totuși, există câteva diferențe. „E un vânt numit în meteorologie un „vânt dinamic”, liniar. În cazul uraganului vorbim de un alt tip de vânt, de modul în care acționează asupra bunurilor materiale în primul rând. E diferit”, a explicat meteorologul Diana Giurgiu.