Au început simulările de Bacalaureat. Elevii susțin azi proba la Limba și literatura română
Săptămâna aceasta este una importantă pentru elevii de clasa a XII-a. Azi au început simulările de Bacalaureat, cele care-i ajută pe elevi să-și testeze cunoștințele și să vadă unde mai au de lucrat. Prima probă, pe care elevii o susțin în aceste momente, este cea la limba și literatura română.
Mâine elevii se vor prezenta din nou în sala de examen. Vor susține proba obligatorie a profilului, iar poimâine, 29 martie, ei vor susține proba la alegere a profilului și a specializării. Fiecare probă începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. Notele vor fi afișate în 6 aprilie, iar subiectele se vor publica în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Simulările de Bacalaureat sunt menite să-i facă pe elevi să se obișnuiască cu rigorile examenului și să-și testeze cunoștințele, după cum spune și Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Până la examenele oficiale, elevii își pot corecta lipsurile.
„Simularea reprezintă un examen de probă în care elevii pot să vadă cam care este nivelul la care ajung la un moment dat. Nu îl consideră un examen real. Se pregătesc mai mult sau mai puțin, așa că rezultatele pe care le obțin la simulări nu sunt atât de importante pentru ei. Atâta vreme cât notele care se dau sau rezultatele în cauză nu contează vizavi de parcursul educațional. Categoric, și rezultatele vor fi pe măsură. Unii pot să aibă o notă mai mică la simulare și asta îi poate motiva mai departe să facă tot ceea ce depinde de ei, cu sprijinul cadrelor didactice, pentru a-și acoperi toate acele carențe pe care le are”, a declarat, pentru Radio România Actualități, Marius Nistor.
Ce se întâmplă cu notele. Se trec sau nu în catalog?
Rezultatele obținute de elevi la simulări sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ. Prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Totul în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face. Cum? În baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.