Ora Pământului 2023. O nouă provocare pentru români
Sâmbătă, în 25 martie, este sărbătorită a 17-a ediție a Earth Hour, adică Ora Pământului. Vorbim despre cea mai mare acțiune voluntară din istorie, în care oameni, instituții și companii din întreaga lume vor stinge lumina și vor oferi o oră din timpul lor pentru planetă. În România, World Wide Fund for Nature (WWF) lansează o nouă provocare.
Ora Pământului a fost sărbătorită pentru prima oară în 31 martie 2007, în Sydney. Din 2008 Earth Hour a devenit o mișcare globală, fiind celebrată în peste 8.000 de orașe din 195 de țări, printre care și România. La noi, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina în intervalul 20:30 – 21:30, a fost lansată o nouă provocare. Oamenii sunt invitați să renunțe la rutina zilnică și să petreacă o oră în care să desfășoare acțiuni care au ca scop protecția naturii.
„De Ora Pământului 2023 vrem să lansăm un obicei nou. Acela de a dărui o oră pentru Pământ, în fiecare lună! O oră în care, singuri sau alături de familie și prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecția naturii: putem să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură.
Ora Pământului 2023 este o ocazie de a ne arăta grija față de natură și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă importanța vitală pe care o are în viața noastră. Dacă trezim conștiința ecologică în oameni, avem o șansă să oprim degradarea naturii, pentru bunăstarea noastră și pentru generațiile viitoare. Împreună putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de acțiuni de impact pentru casa noastră comună. Este important să ne unim eforturile și să fim împreună pentru crearea unui viitor sustenabil”, a declarat Hanny Bratu, director marketing WWF România.
Ora Pământului, sărbătorită de WWF la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”
WWF România sărbătorește Ora Pământului printr-o acțiune de voluntariat la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București. Iubitorii de biodiversitate sunt invitați sâmbătă, 25 martie, între orele 10:00 – 14:00, să se conecteze sau reconecteze cu natura. Participanții vor desfășura activități de întreținere, printre care se numără tăierea lăstărișului, greblarea frunzelor și igienizarea. Cei care doresc să participă la acțiune se pot înscrie pe site-ul campaniei, aici.
Oamenii trebuie să înțeleagă că Pământul are nevoie de atenția și grija noastră. Biodiversitatea se pierde într-un ritm accelerat, iar economia mondială depinde de natură. La nivel global, un milion de specii sunt amenințate cu dispariția, iar sănătatea ecosistemelor de care depindem se deteriorează mai rapid ca niciodată. La nivel european situația este similară. 81% dintre habitatele protejate și 63% dintre specii au o stare de conservare precară.
„Soluțiile pentru multe dintre problemele societății noastre le putem găsi în natură. În modul în care natura funcționează. Dacă vrem să nu suferim de pe urma inundațiilor trebuie să fim conștienți că din când în când râurile se revarsă în luncile lor naturale. Și acolo unde se revarsă formează bălți de unde ne procurăm peștele. Iar noi nu ar trebui să locuim acolo unde riscul de inundații este ridicat. Dacă vrem să nu suferim de prea puțină apă trebuie să fim conștienți că apa este de multe ori o resursă limitată și nu avem luxul să o utilizăm excesiv, limitând accesul la apă a altor utilizatori sau riscând secarea lacurilor. Acțiunile pe care ar trebui să le facem pentru protecția și refacerea ecosistemelor degradate nu sunt doar pentru natură. Ci și pentru a asigura resursele și condițiile adecvate pentru viitorul nostru”, a declarat Camelia Ionescu, manager Program Ape WWF România.