Un nou simptom trimite copiii la spital. Ce spune medicul Mihai Craiu
Noul anotimp vine cu temperaturi mai prietenoase, dar și cu răceli. Printre cei mai afectați sunt cei mici. Părinții sunt tot mai îngrijorați deoarece un nou simptom trimite copiii la spital. Este vorba despre „wheezing recurent”, iar medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre această familie de boli.
„Wheezing recurent” se traduce ca „respirație șuierătoare / fluierătoare”. Aceasta îngrijorează tot mai mulți părinți, pe internet circulând deja clipuri video cu sunetul specific. Medicul Mihai Craiu le atrage atenția părinților cu privire la aceste episoade. Mai exact, ei trebuie să fie atenți la numărul lor. Șuieratul reprezintă un simptom și în cazul bronsiolitei, o infecție respiratorie întâlnită frecvent la copiii de vârstă mică și nu numai. În opinia medicului, cifra trei este de ținut minte.
Ce trebuie să facă părinții după trei diagnostice de bronșiolită
De cele mai multe ori copiii care merg la medic prezentând respirație șuierătoare sunt diagnosticați cu bronșiolită. Este important însă de precizat că uneori această afecțiune ascunde de fapt alte boli. Respirația șuierătoare poate ascunde afecțiuni precum astm, alergii, infecții respiratorii etc. Cum ne dăm seama că respirația fluierătoare a copilul ascunde o altă boală decât bronșiolita? Numărăm numărul lor, iar după ce ajungem la trei ne adresăm unui medic.
„Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite” de fapt are altă boală. Aceasta se numește „wheezing recurent” și reprezintă… o familie întreagă de boli. Nu este o boală unică! Cel puțin un episod de wheezing, respirație șuierătoare / fluierătoare (https://youtu.be/n6YMiox1P1k), pot să aibă jumătate din copii, până să ajungă la școală. 25 – 30% din sugari pot prezenta un episod de wheezing în primul an de viață. Dar nu sunt toate aceste maladii „bronșiolită”. Multe cauze pot produce wheezing recurent, dar, printre cele mai frecvent întâlnite, se numără astmul, alergiile, refluxul gastro-esofagian, diversele infecții respiratorii etc. (https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0415/p1109.html). Vă rog să țineți minte cifra TREI și să acționați în consecință! Dacă al dumneavoastră copil are trei sau mai multe „bronșiolite” adresați-vă medicului pentru a găsi cauza reală a bolii”, a scris, pe grupul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu.