„Școli fără bullying”, un concurs adresat elevilor, cadrelor didactice și părinților
Bullyingul e un fenomen care trebuie să dispară din școli și din viața elevilor. În mai multe unitățile de învățământ au fost formate grupuri de acțiune antibullying, menite să desfășoare activități care să prevină acest fenomen. Organizația Salvați Copiii România organizează concursul „Școli fără bullying”, iar el se adresează elevilor, cadrelor didactice, dar și părinților.
Competiția se adresează școlilor care organizează activități la nivel de comunitate educațională cu implicarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților. La concurs pot participa școlile care:
au grup de acțiune antibullying funcțional;
desfășoară activități de prevenire a bullyingului la nivelul întregii unități de învățământ;
aplică constant principiul participării elevilor la viața școlii. Elevii inițiază sau implementează activități care contribuie la îmbunătățirea climatului școlar, iar activitățile lor sunt sprijinite de conducerea școlii și profesorii din școală;
desfășoară activități de prevenire a bullyingului cu participarea tuturor actorilor relevanți: elevi, părinți, cadre didactice. Exemplu: cursuri, activități comune, sesiuni de informare, evenimente tematice, concursuri, înfrumusețarea spațiului școlilor.
Cum se fac înscrierile
Înscrierea la concurs poate fi făcută fie de un reprezentant al grupului de acțiune antibullying, fie de către o altă persoană activ implicată în acțiuni de prevenire a acestui fenomen. Poate fi un elev, un cadru didactic sau un părinte. Aplicația se completează aici, iar apoi se trimite împreună cu acordurile de prelucrarea a datelor cu caracter personal (disponibile la finalul regulamentului, aici) la adresa mariana.moraru@salvaticopiii.ro. Data limită de înscriere este 6 aprilie. Cei care se înscriu sunt rugați să menționeze în câmpul subiect „Concurs Școli fără bullying”, iar în corpul emailului școala de proveniență și numele.
Vor fi acceptate doar materialele originale care reflectă activități desfășurate în școală. Ele nu trebuie să conțină elemente (cuvinte, imagini, simboluri, semn etc.) indecente, antisemite, xenofobe sau de instigare la violență, mărci sau denumiri comerciale. Aplicația trebuie să conțină informații despre contextul în care au fost create materialele. Cele video vor avea o durată de maximum 5 minute și, la final, detalii despre echipa implicată.
Premiile vor fi acordate unităților de învățământ și sunt destinate a contribui la îmbunătățirea climatului educațional. Premiul I constă în amenajarea în incinta școlii a unui spațiu destinat elevilor: Safe Corner. Acesta va fi dotat cu board games, materiale educaționale, cărți etc. De asemenea, trei elevi implicați activ în grupurile de acțiune antibullying vor putea participa la Tabăra Sănătății. Aceasta e organizată în perioada august – septembrie 2023. Premiul II constă în amenajarea în incinta școlii a unui spațiu asemănător destinat elevilor, iar premiul III presupune acordarea de board games, cărți și materiale educaționale.