Pactul pentru Lectură, semnat de peste 3000 de români
Peste 3000 de români au semnat petiția Pactul pentru Lectură, pe platforma www.petitieonline.com. Acesta va merge la Guvern și Președinte.
Cei care au semnat s-au alăturat celor șapte semnături inițiale, ale membrilor Consiliului Director AER și ale editorilor Gabriel Liiceanu (Humanitas) și Silviu Lupescu (Polirom).
Cele 3301 de semnături strânse până acum care reprezintă mult mai mult decât tirajul mediu al unei cărți în România, vor fi înaintate în curând Guvernului și Administrației Prezidențiale, împreună cu textul Pactului pentru Lectură. Asociația Editorilor din România va continua seria dezbaterilor anunțate la începutul anului cu o conferință consacrată literaturii române de o parte și de cealaltă a Prutului. Evenimentul va avea loc pe 27 martie 2023, la Chișinău, pentru a marca și Ziua Unirii Basarabiei cu România, potrivit legii 36/2017.
Analfabetism funcțional alarmant
România a coborât, în 2023, la un nivel al analfabetismului funcțional alarmant. Conform ultimelor trei evaluări PISA, peste 40% dintre adolescenții de 15 ani nu au capacitatea să înțeleagă ce citesc. După aproape zece ani petrecuți în sistemul de educație din România, un procent copleșitor de elevi nu au dobândit deprinderi minime în ceea ce privește pregătirea lor. Acest tablou devine cu atât mai sumbru cu cât trebuie să adăugăm o altă statistică. Fiecare al șaptelea elev abandonează școala înainte de a termina gimnaziul.
Realitatea cifrelor
România are cea mai mică piață de carte din toată Uniunea Europeană. E vorba de 5 euro – 25 de lei – de persoană cheltuiți anual pentru cărți. Consecințele sunt extrem de grave pentru piața muncii și pentru relațiile sociale. În vreme ce piețele mari de carte europene iau măsuri consistente la cel mai mic semn de scădere, la noi nu există nici măcar schița minimă a unei strategii naționale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor.
România în alte câteva cifre:
41,5% dintre copiii români sunt în risc de sărăcie și excluziune socială (Eurostat)
45% dintre mamele sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România (Salvați Copiii)
73.868 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate (Salvați Copiii)