Reprezentanții tuturor cultelor religioase se opun unor prevederi din noua Lege a educației
Noua Lege a educației îi nemulțumește pe reprezentanții cultelor religioase. Patriarhia Română a transmis un comunicat în care își exprimă nemulțumirea vizavi de „ideologia de gen” propusă în noile legi ale învățământului. Pe de altă parte, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” consideră că țara noastră are nevoie de diversitate și de educație incluzivă de calitate.
Concret, Patriarhia Română nu e de acord cu problema ideologiei în general. Nu e de acord nici cu „ideologia de gen” propusă spre a fi introdusă în noile legi ale educației. Potrivit reprezentanților Patriarhiei, învățământul public din România trebuie să rămână „total ocrotit de orice formă de ideologizare”. Nemulțumirile au fost expuse și într-o adresă comună a cultelor religioase care a ajuns la Ministerul Educației. „Învăţământul public din România trebuie/ ar trebui să rămână total ocrotit de orice formă de ideologizare. Studiul religiei acceptate de stat nu constituie o asemenea formă, întrucât religia creştină este fundamentul real al culturii umaniste europene şi aşa trebuie înţeleasă în şcoală. Ştiinţa europeană însăşi a încolţit nu în pofida creştinismului, ci chiar în solul său, datorită lui”, afirmă Patriarhia.
Biserica Ortodoxă Română (BOR) e de părere că ideologia de gen care descrie ca normalitate o deviație psiho – somatică numită „transgenderism” nu constituie miezul unei științe reale. „Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală, de a li se prezenta copiilor ca „normalitate” posibilitatea aberantă de a-și schimba genul din masculin în feminin sau „neutru” (genuri strict gramaticale, nu biologice), dar și prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca „firești” este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală a unor tineri care trebuie să se pregătească în anii de acumulări culturale pentru viața și societatea reală, nu utopică, sprijinită pe familia naturală datorită căreia istoria omenească a mers și merge mai departe”, transmit reprezentanții BOR.
Necesitatea diversității în școlile din România
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” a reacționat la părerile expuse de Patriarhia Română. Reprezentanții fundației sunt de părere că rolul școlii e și de a dezvolta comportamente cetățenești dezirabile pentru societatea actuală și cea a viitorului. „România este o țară diversă (din punct de vedere social, etnic, religios, etc.) și este imperios necesar ca școala să faciliteze cunoașterea celor de lângă noi, prin valorizarea diferențelor care adunate construiesc națiunea română”, se arată într-un comunicat de presă transmis.
Reprezentanții fundației mai transmit și că, în întâlnirile pe care le-au avut cu tinerii, observă diversitatea lor și se bucură văzându-i că discută despre apartenența lor socială, etnică, religioasă sau sexuală. Tinerii au nevoie de adulți care să-i îndrume în procesul de internalizare a valorilor. De exemplu respectul reciproc, non-discriminarea și echitatea, să-i încurajeze să nu transforme diferențele pe care le au în bariere în calea propriei dezvoltări.
Cu sau fără diversitate
„Iubirea, credința, libertatea de exprimare, ocrotirea individului și colectivității, colaborarea societății pentru bunăstarea comună, demnitatea, valori creștine care se află pe lista cultelor religioase și care îl au în centru pe „aproapele” nostru. Pe cel de lângă noi, ar trebui să fie la fel de practicate, pe cât sunt menționate. Credem cu tărie că România trebuie să fie țara în care toți cetățenii ei, indiferent de apartenența etnică, religioasă, culoarea tenului, gen, orientare sexuală etc., sunt respectați și au drepturile individuale protejate. Iar respectul este un comportament care se învață. România are nevoie de diversitate și de educație incluzivă de calitate. Iar noi, crezând cu tărie că România este țara noastră, a tuturor, vom continua să le promovăm în rândul tinerilor și cadrelor didactice”, mai transmit reprezentanții fundației.