Ce s-a întâmplat cu cel mai mare iceberg din lume. Acum sunt două imensități de gheață în derivă
Două iceberguri s-au desprins din Antarctica și au pornit la drum. Unul are suprafața Londrei, iar celălalt iceberg e cât o regiune, deci mult mai mare.. Imaginați-vă doar că oceanografii au avut nevoie de 24 de ore ca să îl ocolească pe acesta.
Oamenii de știință și autoritățile spun că aceste iceberguri vor afecta transportul maritim și animalele sălbatice din ape. Cercetătorii urmăresc în prezent două iceberguri mari, unul numit A81 – de mărimea Londrei – și unul numit A76a, care este chiar mai mare. De mărimea regiunii Cornwall, acesta din urmă a fost comparat cu o masă de călcat datorită formei sale. El s-a desprins din Antarctica în mai 2021 și de atunci plutește. La momentul respectiv a fost catalogat drept cel mai mare iceberg cunoscut vreodată, cu o suprafață de 4.320 de kilometri pătrați. În aproape doi ani de când a început să plutească, el s-a mai topit, micșorându-și suprafața cu 1.300 de kilometri pătrați.
Lung și subțire, acest iceberg măsoară peste 3.000 de kilometri pătrați, iar o echipă de cercetători l-a urmărit la bordul navei regale de cercetare Discovery, inspectându-l în timp ce se deplasa din Marea Weddell din Antarctica în Atlanticul de Sud.
„A fost direct în calea noastră când am navigat spre casă, așa că am avut nevoie de 24 de ore pentru a-l ocoli, a declarat profesorul Geraint Tarling pentru BBC News. Ne-am apropiat destul de mult în unele locuri și am avut o priveliște foarte bună. Am colectat apă din jurul icebergului cu ajutorul unor țevi speciale necontaminate aflate sub navă, așa că avem o mulțime de mostre de studiat”.
Cu ce se ocupă Patrula Internațională de Gheață
Știați că există Patrula Internațională de Gheață? Aceasta a fost înființată în 1914, în urma pierderii navei RMS Titanic, în aprilie 1912. Ea are sarcina de a urmări icebergurile. Rapoartele sunt transmise de două ori pe zi navelor, iar locația icebergurilor este înregistrată în mod continuu pe computer. Asta deoarece unele iceberguri care cad, se pot rostogoli și, forma lor uniformizându-se, nu mai sunt vizibile pentru ambarcațiuni.
Încălzirea globală afectează serios Antarctica
Efectele încălzirii climei se fac resimţite şi în Antarctica. Anul trecut, asemenea altor locuri de pe glob, aici s-au înregistrat temperaturi record, iar suprafaţa banchizei a atins în februarie 2022 cele mai mici dimensiuni din ultimii 44 de ani de observaţii prin satelit, a precizat recent raportul anual al programului european referitor la schimbările climatice Copernicus.